Grydestegt nakkesteg

Grydestegt nakkesteg

60+ min
Grydestegt nakkesteg er en herlig ret fra mormors kogebog. Nakkestegen braiserer i lang tid og bliver dejligt mør, og så giver den masser af smag til en fyldig og rig sauce. Den grydestegte nakkesteg får et lidt mere moderne look, serveret med hasselback rodfrugter. Hasselback rodfrugterne karamelliserer næsten, så de bliver ekstra lækre.
https://www.arla.dk/opskrifter/grydestegt-nakkesteg/

Sådan gør du

Nakkesteg
  • Lad halvdelen af smørret blive gyldent i en stegegryde.
  • Brun nakkefileten over det hele - det tager ca. 4 min.
  • Tag stegen op, smid stegesmørret væk og tør gryden af.
  • Lad resten af smørret blive gyldent i gryden og steg løgene ved jævn varme i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Kom den brunede nakkefilet tilbage i gryden med løg sammen med vand, persillestilke, laurbærblade, salt og peber.
  • Braiser nakkefileten ved jævn varme og under låg i ca. 1 time.
  • Vend stegen og braiser den i yderligere ca. 1 time ved svag varme. Tag nakkestegen op og hold den varm.
Sauce
  • Fjern persillestilke og laurbærblade fra skyen i gryden.
  • Blend sky og løg til det er er glat.
  • Rør blødt smør og mel godt sammen til en smørbolle. Pisk smørbollen i saucen og bring den i kog.
  • Kog saucen ved svag varme i ca. 5 min. - rør af og til.
  • Smag saucen til. Tilsæt evt. kulør.
Hasselback rodfrugter
  • Skræl imens rodfrugterne og flæk dem, hvis de er store.
  • Skrub kartoflerne godt.
  • Skær hver rodfrugt og kartoffel knapt igennem i tynde skiver på tværs.
  • Læg rodfrugterne på én plade med bagepapir og kartoflerne på en anden.
  • Bland det smeltede smør med rosmarin og pensl rodfrugter og kartofler med smørret.
  • Drys alle grøntsagerne med salt og peber.
  • Bag kartoflerne øverst i ovnen og rodfrugterne nederst ca. 1 time ved 200° - varmluft.
Ved serveringen
  • Anret de bagte kartofler og rodfrugter på et stor fad på en bund af persille.
  • Skær kødet i skiver og læg det på fadet.
  • Kom den varme sauce i en skål og server.

Når du skal skære rodfrugterne i tynde skiver, kan det være nemmere at lægge dem mellem skafterne på to trægrydeskeer - på den måde skærer du ikke helt igennem rodfrugt eller kartoffel og de ligger bedre fast.

Energiindhold for hele retten:

24900 kJ / 5951 kcal

Næringsindhold pr. 100g

464 kJ / 111 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 22,9 % 6,2 g
Kulhydrat: 30,3 % 8,3 g
Fedt: 46,8 % 5,9 g
Mere inspiration

Lyst til mere af den skønne, rustikke efterårs- og vintermad?

Svinekæber
60+ min
Svinekæber
(3)
Relateret video
Sådan redder du en sovs, der er for salt

Er sovsen blevet for salt? Karolines Køkkenskole viser med et enkelt tip, hvordan du redder en sovs, der er for salt. 

Ingredienser

Nakkesteg
40 g Smør
1½ kg Nakkefilet
4 Hakkede løg (ca. 300 g)
3 dl Vand
10 stilke fra bredbladet persille
2 Laurbærblade
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Sauce
60 g Blødt smør
3 spsk Hvedemel
Evt. kulør
Hasselback rodfrugter
1½ kg Blandede rodfrugter, fx gulerod, pastinak og rødbede
1½ kg Skrubbede kartofler
60 g Smør - smeltet
2 spsk Finthakket frisk rosmarin
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
4 dl Blade af bredbladet persille