Kagekone

Kagekone

3 timer 10 min
Arbejdstid: 1 time 20 min
Kagekone af de skønneste kanelsnurrer. Snurrerne stammer fra Sverige og ud over at være smukke, så smager kanelsnurrerne helt fantastisk. Kanelsnurrerne består af en let og smidig dej, der udgør bunden for den smukke kagekone. Kagekonen er slet ikke så svær at lave. Start med at bage bunden, som består af kanelsnurrer sat tæt sammen i en bradepande. Når kanelsnurrerne er kølet af, så skal kagekonen pyntes. Kun fantasien sætter grænser. Ansigtet her er af udrullet marcipan, de røde læber er også formet i marcipan, mens øjne, næse og kindrødt er malet på med pastafarver. Kagekonens krop og hår er lavet af slik. For slik hører naturligvis hjemme på en rigtig kagekone...
https://www.arla.dk/opskrifter/kagekone/

Sådan gør du

Dej til kanelsnurrer
  • Hæld mælken i en skål og rør gæren ud heri.
  • Tilsæt sukker, æg, mel, salt, kardemomme og smør (hold evt. lidt mel tilbage - dejen må ikke blive for tør).
  • Ælt dejen godt sammen til den er blank og smidig, fx i en røremaskine. Lad dejen hæve tildækket til dobbelt størrelse - det tager ca. 1 time.
Remonce
  • Rør smør, farin og kanel godt sammen.
Sukkerlage
  • Kom kogende vand og sukker i en skål og rør det sammen til sukkeret er opløst.
Sådan bager du kagekonen
  • Del dejen i to lige store portioner. Rul den ene portion ud på et meldrysset bord, så dejpladen måler ca. 30 x 40 cm.
  • Fordel halvdelen af remoncen på dejpladen.
  • Fold ⅓ af dejen indover fyldet fra den korteste ende. Fold igen ⅓ af dejen indover, så dejpladen nu er i 3 lag. Rul dejpladen let ud igen.
  • Skær dejpladen ud i 12 strimler.
  • Træk lidt i dejstrimlerne, sno hver dejstrimmel stramt og form den til en snegl (fold dejenden ind under sneglen og fastgør de to ender til hinanden).
  • Gentag med resten af dejen og resten af remoncen.
  • Læg de 24 kanelsnurrer tæt i en bradepande med bagepapir og lad dem efterhæve lunt og tildækkede i ½ time - eller til dobbelt størrelse.
  • Tryk snurrerne let flade og bag dem i ovnen til de er gyldne og gennembagte 18-20 min. ved 200° - traditionel ovn.
  • Pensl snurrerne med sukkerlage, så snart de kommer ud af ovnen. Lad snurrerne afkøle.
Sådan pynter du kagekonen
  • Klip et stort ansigt ud i udrullet marcipan (ca. 20 cm i diameter). Lad evt. en lille 'hals' sidde på marcipanstykket.
  • Mal øjne og næse med sort pastafarve - brug en tynd pensel. Dup kinderne røde med pastafarve eller -pulver.
  • Indfarv lidt af marcipanresterne med rød pastafarve ved at ælte farven ind i marcipanen. Form læber/mund af den røde marcipan. Alternativt kan munden males direkte på ansigtet med rød pastafarve.
  • Lav kagekonens hår af fx lakridsruller og pynt hår og evt. halsen med forskelligt slik. Pynt evt. kagekonen med en blomst lige inden servering.

Denne kagekone har en lille halskæde om halsen med fødselarens navn. Selve medaljonen er lavet af udklippet marcipan og 'snoren' er klippet ud af slikbånd. Kagekonen er inspireret af Bjørn Wiinblad, men udtrykket kan varieres i det uendelige. I stedet for lakridsruller kan håret fx laves af lakridssnørrer, evt. flettede. I stedet for at male på ansigtet, kan ansigtet udformes med slik klistet på marcipanstykket med lidt tyk glasur.

Kagekonen kan også laves på en bund af kanelsnegle i stedet for kanelsnurrer. Rul de smurte dejstykker sammen til to roulader og skær 12 skiver af hver roulade, så du får i alt 24 kanelsnegle. Stil kanelsneglene tæt i en bradepande og bag dem.

Energiindhold for hele retten:

29887 kJ / 7143 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1459 kJ / 349 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,8 g
Protein: 6,3 % 5,4 g
Kulhydrat: 54,2 % 46,5 g
Fedt: 39,5 % 15,6 g
Relateret video
Kagekone

Ingredienser

Dej til kanelsnurrer
3½ dl Lun mælk
25 g Gær
1 dl Sukker (ca. 80 g)
1 Æg
775 g Hvedemel
1½ tsk Groft salt
1 tsk Stødt kardemomme
150 g Smør i små tern
Remonce
150 g Blødt smør
150 g Brun farin
1 spsk Stødt kanel
Sukkerlage til pensling
½ dl Kogende vand
50 g Sukker (ca. ½ dl)
Pynt
200 g Overtræksmarcipan - udrullet
Sort og rød pastafarve og en tynd pensel
Slik, fx lakridsruller, sure søstjerner, sure slikbånd og skum