Kartoffelkager

Kartoffelkager

60+ min
Kartoffelkagen er en af de gode klassiske flødeskumskager. Den hedder kartoffelkage, fordi den ligner en kartoffel i formen. Ikke to kartofler er ens - så det behøver kartoffelkagerne heller ikke at være. Derfor er de faktisk ret nemme at lave!

Sådan gør du

Bagetid:

Ca. 12 min. ved 175° - traditionel ovn.

Vaniljecreme
  • Pisk mælk og æg let sammen i en tykbundet gryde.
  • Pisk sukker, majsstivelse og vanilje i gryden.
  • Bring blandingen i kog under piskning og kog cremen ved jævn varme, stadig under omrøring, i ca. 3 min. - eller til melsmagen er væk og cremen tykner.
  • Hæld cremen i en skål og dæk den med film helt nede ved cremen, så den ikke danner skind. Lad cremen køle af.
Bund
  • Del æggene i blommer og hvider.
  • Pisk æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps.
  • Bland hvedemel og bagepulver, sigt det i æggesnapsen og vend det sammen.
  • Pisk hviderne stive og vend dem i dejen.
  • Fordel dejen på et stykke bagepapir på en plade (bunden skal måle ca. 20 x 35 cm). Bag bunden midt i ovnen.
  • Lad bunden afkøle. Stik bunden ud i 8 små runde bunde - brug et glas eller en udstikker (ca. 7 cm i diameter).
Sådan samler du kartoffelkagerne
  • Pisk fløden til et fast skum, men uden at det gryner. Kom flødeskummet i en sprøjtepose.
  • Klip hul i sprøjteposen og sprøjt en krans af flødeskum på hver af de 8 bunde.
  • Pisk vaniljecremen op og fordel den i midten af flødeskumskransene.
  • Sprøjt resten af flødeskummet ovenpå i 'kupler'. Stil kagerne i køleskabet.
  • Rul marcipanen ud i lidt flormelis. Skær marcipanen ud i runde stykker - brug fx en tallerken (ca. 15 cm i diameter) til at skære efter.
  • Læg marcipanstykkerne forsigtigt ovenpå 'flødeskumskuplerne' og fold dem let ind til bundene. Stil kagerne på køl i mindst 1 time (gerne til næste dag).
  • Hæld kakaopulveret i en lille skål og 'tril' forsigtigt kagerne heri. Pynt med blomster og server.

Du kan med fordel lave kartoffelkagerne dagen før. Vent med at trille dem i kakaopulver til lige før serveringen.

Køb evt. marcipanen udrullet. 2 'marcipanlåg' (ca. 38 cm i diameter) passer til at udstikke 8 marcipanstykker a ca. 15 cm i diameter.

Rester af kagebund kan fryses ned og bruges i fx romkugler. Rester af marcipan kan trilles sammen til en kugle og også fryses ned. Riv fx marcipanen frossen over en dessert eller brug den i en kagedej, hvor der skal bruges marcipan.

Energiindhold for hele retten:

21842 kJ / 5220 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1358 kJ / 325 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 2,2 g
Protein: 9,3 % 7,4 g
Kulhydrat: 29,6 % 23,7 g
Fedt: 61,1 % 22,4 g
Mere inspiration

Squashkage er en skøn efterårs- og vinterklassiker.

Squashkage
60+ min
Squashkage
(106)
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Vaniljecreme
2 dl Mælk
1 Æg
2 spsk Sukker
1 spsk Majsstivelse eller hvedemel
1 Vaniljestang (kornene heraf) eller 1 tsk vaniljepasta
Bund
3 Æg
3 spsk Sukker
50 g Hvedemel
½ tsk Bagepulver
5 dl Piskefløde
500 g Overtræksmarcipan
Flormelis til udrulning
75 g Kakaopulver
Pynt
Spiselige blomster, fx hornvioler