Koldhævede boller

Koldhævede boller

60+ min
Fryseegnet
Der er næsten ikke noget skønnere end friskbagt morgenbrød. Disse nemme koldhævede boller har en lækker krumme og sprød skorpe. Forbered dejen til de langtidshævede boller om aftenen - så er der friskbagt morgenbrød. Du kan som her få koldhævede boller med kærnemælk, eller du kan bruge, hvad du har i køleskabet af syrnede produkter. Eksperimenter også gerne med forskellige meltyper, gryn og kerner, når du laver dej til koldhævede boller.
https://www.arla.dk/opskrifter/koldhavede-boller/

Sådan gør du

Dag 1
  • Kom vand, syrnet mejeriprodukt, gær, havregryn, fuldkornsmel og salt i en skål og rør det godt sammen.
  • Tilsæt hvedemel og slå dejen godt sammen med en grydeske – dejen skal være fugtig. Drys kernerne på toppen af dejen. Dæk skålen med fx et låg eller en pose og stil dejen i køleskabet natten over eller mindst 8 timer.
Dag 2
  • Tænd ovnen på 250° ( varmluft) og sæt en bradepande til opvarmning i ovnen på nederste rille.
  • Når ovnen er varm: Dyp 1 spiseske i vand, og form det antal boller du skal bruge, ved at sætte klumper af den bløde dej på en plade med bagepapir.
  • Sæt straks bollerne i ovnen (ellers falder de sammen) og smid ca. 1 dl vand i den varme bradepande nederst i ovnen. Luk straks ovnlågen, så dampen bliver i ovnen.
  • Bag bollerne i 15-20 min. – de bliver ekstra sprøde af dampen, så sørg for at holde ovnlågen lukket under hele bagningen. Træk de varme boller over på en bagerist og lad dem køle af.
  • Gem resten af dejen til dagen efter, eller bag endnu en portion boller af resten af dejen.

Når dejskålen er tom, så laver du blot en ny portion dej i skålen. Du skal endelig ikke gøre skålen ren. Dejen, der er tilbage på kanterne virker som surdej, så det næste hold boller bliver kun endnu bedre.

Energiindhold for hele retten:

13509 kJ / 3229 kcal

Næringsindhold pr. 100g

818 kJ / 195 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 3 g
Protein: 13,8 % 6,6 g
Kulhydrat: 65,7 % 31,6 g
Fedt: 20,5 % 4,5 g
Mere inspiration

Den nemmeste marmelade på 5 min.

Hindbærmarmelade
10 min
Hindbærmarmelade
(3)

Ingredienser

5 dl Vand
3 dl Kærnemælk A38, ymer, yoghurt eller tilsvarende
10 g Gær
4 dl Havregryn (ca. 125 g)
2 dl Fuldkornshvedemel eller anden fuldkornsmel (ca. 100 g)
1½ tsk Groft salt
500 g Hvedemel
2 dl Blandede kerner og frø, fx græskarkerner, sesamfrø, birkes