Marmoreret oksefilet med langtidsstegte grøntsager og svampesauce

Marmoreret oksefilet med langtidsstegte grøntsager og svampesauce

60+ min
En skøn hovedret til gæster. Det meste kan gøres klar i god tid, så du blot skal varme saucen og kartoflerne og anrette de saftige grøntsager og det flotte kød.

Sådan gør du

Stegetid for grøntsager:

Ca. ½ time ved 200° - traditionel ovn.

Stegetid for grøntsager og oksefilet:

Ca. 1 time og 25 min. ved 100° traditionel ovn.

Langtidsstegte grøntsager
  • Kom sojasauce og knust bolsje i en skål og vend champignonerne i marinaden. Fordel champignoner, tomater og løg i den ene side af en plade med bagepapir. Dryp med olie og drys med timian og salt. Bag grøntsagerne midt i ovnen i ca. ½ time og skru ned for ovnen til 100°.
Oksefilet
  • Lad imens smørret blive gyldent i en pande og kom timiankvistene i smørret. Bind en enkelt bomuldssnor om oksefileten, så den bliver holdt sammen. Brun fileten godt på alle sider i ca. 7 min. Drys kødet med salt og peber og læg oksefileten i en lille bradpande med rist. Hæld smør og timiankviste henover stegen. Stil bradepanden ved siden af grøntsagerne, lige når du har skruet ned for ovnen og steg grøntsager og kød midt i ovnen.
Svampesauce
  • Lad smørret blive gyldent i en pande. Steg kantarellerne ved kraftig varme i ca. 1 min. Tag dem op. Kom champignonerne i panden og steg dem i ca. 5 min. eller til de er tørre. Tilsæt fløde og kalvefond. Tag panden af varmen og rør saucejævner i. Kom kantareller i saucen og kog den ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tilsæt evt. ½ dl siet sky fra kødet og smag til.
  • Mål oksefiletens centrumstemperatur - den skal være 60° (rødt), 62° (rosa) eller 65° (svagt rosa). Skær oksefileten i skiver og server den sammen med svampesauce, aspargeskartofler og de langtidsstegte grøntsager.

De langtidsstegte svampe kan laves uden lakrids. Svampesaucen kan laves færdig og varmes forsigtigt lige inden serveringen. Kartoflerne kan koges og pilles og stå klar. Kom dem i kogende vand et par minutter lige inden serveringen. Centrumstemperaturene på kødet er højere, ved lavtemperaturstegning, end man måske er vant til. Det skyldes at temperaturen ikke fortsætter med at stige i stegen, efter den er kommet ud af ovnen.

Energiindhold for hele retten:

11028 kJ / 2636 kcal

Næringsindhold pr. 100g

470 kJ / 112 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 2 g
Protein: 6,9 % 1,9 g
Kulhydrat: 32,4 % 9 g
Fedt: 60,7 % 7,7 g
Mere inspiration

Prøv også en cremet svampesauce med fløde og portvin - uhm!

Svampesauce
15 min
Svampesauce
(4)

Ingredienser

Langtidsstegte grøntsager
1 spsk Sojasauce
¼ tsk Knust tyrkisk peber (bolsjer) eller engelsk lakrids
225 g Champignoner i hele og halve
250 g Cocktailtomater i halve
4 Rødløg i både
3 spsk Rapsolie
1 spsk Grofthakket frisk timian
1 tsk Groft salt
Oksefilet
25 g Smør
10 Friske timiankviste
Bomuldssnor
1 Afpudset marmoreret oksefilet (ca. 1 kg)
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Svampesauce
25 g Smør
100 g Rensede kantareller - evt. revet i mindre stykker
225 g Champignoner i skiver
¼ liter Piskefløde
2 spsk Koncentreret kalvefond
¼ tsk Groft salt
2 tsk Lys saucejævner
Tilbehør
800 g Kogte aspargeskartofler