Risalamande cheesecake

4 timer
Arbejdstid: 30 min
Risalamande cheesecake

Risalamande forklædt som cheesecake - en nyfortolkning af julens dessertklassiker med ristede mandler og kirsebærgele på toppen. Med denne risalamande cheesecake forener du 2 klassikere i en herlig mundfuld, som både smager af risalamande og cheesecake. Den har det hele - det sprøde, det bløde, det hvide og det røde og smager bare af jul.

Ingredienser

Bund

100 g Smuttede mandler
100 g Knuste digestive kiks
100 g Smeltet smør
Lagkageplast (ca. 8 cm bred)

Risalamande fromage

1 Vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde
3 spsk Sukker
400 g Kold risengrød
2½ dl Piskefløde
3 Blade husblas
200 g Flødeost

Kirsebærgele

3 blade Husblas
400 g Kirsebærsauce, fx amarena

Pynt

Ristede, grofthakkede smuttede mandler

Sådan gør du

Bund

  • Fordel mandlerne på en bageplade og rist dem i ovnen i ca. 5 min. ved 200° - varmluft.
  • Hak dem groft og vend dem sammen med de knuste kiks og smørret.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ringen og bunden af en springform (ca. 22 cm i diameter).
  • Beklæd formen med lagkageplast og tryk kikseblandingen ud i bunden af springformen i et jævnt lag. Sæt bunden i køleskabet til den er kold - ca. 10 min.

Risalamande fromage

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Bland vaniljekornene med lidt af sukkeret for at få vaniljekornene skilt ad.
  • Rør risengrød, vaniljekorn og sukker sammen.
  • Pisk fløden til et let skum og vend det sammen med risengrøden.
  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved.
  • Smelt den over vandbad, direkte i en gryde eller i mikroovn - pas på den ikke bliver for varm, den skal kun lige smelte.
  • Afkøl husblassen med flødeosten lidt ad gangen - start med at piske en skefuld flødeost i, og derefter resten.
  • Rør flødeosten blød med lidt af risalamanden og vend den bløde flødeost i resten af fromagen.
  • Fordel risalamandeblandingen på den afkølede bund i et jævnt lag og helt ud til kanten - ellers vil geleen kunne løbe ned ad siderne. Stil kagen tildækket i køleskabet i min. 3 timer - gerne længere.

Kirsebærgele

  • Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min.
  • Varm kirsebærsaucen (tag kirsebærrerne op og gem dem til pynt) og smelt husblassen heri - lad den køle i ca. 15 min.
  • Når geleen begynder at stivne, hældes den meget forsigtigt over fromagen i springformen.
  • Lad cheesecaken stå på køl i yderligere ca. 1 time. Pynt med kirsebær og ristede mandler langs kanten, når geleén er stivnet.

Du kan sagtens bruge andre kiks end digestive, erstat fx med vaniljekranse, brunkager eller halv pebernødder/halv digestive. Pebernødder har god julesmag, men er hårdere, derfor fungerer de bedst blandet med en blødere kiks.

Cheesecaken kan fryses uden gelé.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

17612 kJ / 4209 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1103 kJ / 264 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,6 g
Protein: 6,6 % 4,3 g
Kulhydrat: 29,7 % 19,3 g
Fedt: 63,7 % 19 g
Relateret video Sådan bruger du husblas

Risalamande forklædt som cheesecake - en nyfortolkning af julens dessertklassiker med ristede mandler og kirsebærgele på toppen.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/risalamande-cheesecake/