Sorte gryde

Sorte gryde

60+ min
Fryseegnet
Den sorte gryde er en god gammel klassiker fra før den tid, hvor man tænkte på fedtindhold og grøntsager. I dag synes vi det ville passe fint med bagte grøntsager til, fx løg, selleri og andre rodfrugter. Smagen på den sorte gryde holder stadig den dag i dag. I dag står den sorte gryde bare ikke alene, men serveres med masser af grøntsager.
https://www.arla.dk/opskrifter/sorte-gryde/

Sådan gør du

Sorte gryde
  • Skær kødet i tændstiklange strimler, ca. 1 cm tykke.
  • Lad smørret blive gyldent i en stegegryde. Del kødet i 2 portioner og brun hver portion for sig i smørret.
  • Kom alt kødet tilbage i gryden og tilsæt de øvrige ingredienser.
  • Lad retten koge ved svag varme og under låg i ca. 1 time. Smag til.
  • Server gryderetten med kartoffelmos og persille.

Du skal være opmærksom på, at det ikke er koncentreret tomatpuré, der bruges i opskriften. Du kan skifte de 2 dl tomatpuré ud med en lille dåse (70 g) koncentreret tomatpuré og 1½ dl vand. Eller med 2 dl hakkede tomater fra dåse. Du kan skifte piskefløden ud med Arla Karolines Køkken® Madlavningsfløde 18% eller 8%. Madlavningsfløde tåler ikke at koge i lang tid, især ikke under låg. Derfor skal du koge den sorte gryde uden fløde i knap en time. Tilsæt madlavningsfløde og kog godt igennem i ca. 5 min. – uden låg.

Retten kan fryses uden fløde.

Energiindhold for hele retten:

16955 kJ / 4052 kcal

Næringsindhold pr. 100g

502 kJ / 120 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1 g
Protein: 27,5 % 8,1 g
Kulhydrat: 26,9 % 7,9 g
Fedt: 44,4 % 6 g
Alkohol: 1,2 %
Mere inspiration

Her endnu en lækker og klassisk gryderet.

Ingredienser

Sorte gryde
1 kg Mørt oksekød, fx okseinderlår eller -klump
50 g Smør
2 dl Stærk kaffe, fx espressokaffe
4 dl Piskefløde
½ dåse Hakkede tomater (ca. 200 g)
½ dl Snaps, fx brøndum klar
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
Pynt
Kviste af bredbladet persille
Tilbehør
1½ kg Kartofler - lavet til kartoffelmos