Vaniljekranse

10 timer
Arbejdstid: 1 time
Fryseegnet
Vaniljekranse

Vaniljekranse er en af julens helt store klassikere. Med denne opskrift får du sprøde og velsmagende vaniljekranse, der fylder kagedåsen med ren juleglæde, inden december for alvor står for døren. Dejen er enkel og hurtig at røre sammen, og når den sprøjtes ud med en sprøjtepose og stjernetylle, får du let de karakteristiske, smukt runde småkager. De færdigbagte vaniljekranse er en fryd for både smagsløg og øjne – og den elegante form gør dem perfekte at hænge op i et rødt silkebånd som pynt.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

1 Vaniljestang i mindre stykker
100 g Smuttede mandler
375 g Hvedemel (ca. 6¼ dl)
125 g Kartoffelmel (ca. 1¾ dl)
375 g Blødt smør
250 g Sukker (ca. 3 dl)
2 Æg

Sådan gør du

  • Hak den hele vaniljestang i en foodprocessor eller minihakker. Tilsæt mandlerne og hak det hele til fint vanilje-mandelmel.
  • Bland hvedemel og kartoffelmel i en skål. Tilsæt smør, sukker og mandelmelet og pisk til dejen lige hænger sammen.
  • Tilsæt æggene og pisk kortvarigt til en sammenhængdende dej.
  • Kom - i flere omgange - dejen i en sprøjtepose med stjernetylle (af stof eller 2 stk hvis de er af plastik). Sprøjt vaniljekranse (ca. 5 cm i diameter) ud på plader med bagepapir. Er dejen i starten lidt til den faste side, så sprøjt ca. 10 cm stænger ud og saml dem til kranse.
  • Bag dem øverst i ovnen 12-14 min. ved 200° - traditionel ovn.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Har du en kødhakker, kan du lave dine vaniljekranse på den. Det er dog nemmest, hvis dejen har været på køl i mindst 30 min. Kør dejen gennem kødmaskinens kageplade, lille stjerne. Skær stængerne i ca. 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. Det giver det dobbelte antal kager - ca. 100 stk.

Både den rå dej og de færdigbagte vaniljekranse kan fryses. Tø dejen op i køleskab. Del evt. dejen i mindre portioner, når den fryses, så tør den hurtigere.

Vaniljekranse

Hvorfor bliver mine vaniljekranse bløde?

Vaniljekranse kan blive bløde, hvis de ikke er bagt tilstrækkeligt, eller hvis de opbevares forkert. Sørg for at bage dem, til de er gyldne, lad dem afkøle på en bagerist og opbevar dem i en lufttæt dåse ved stuetemperatur.

Kan jeg lave vaniljekransedejen i forvejen?

Ja, dejen kan sagtens laves nogle dage i forvejen. Den skal opbevares i køleskabet. Du kan også fryse dejen ned. Et par timer før du skal bage, anbefales det at tage dejen ud af køleskabet - dejen er meget lettere at arbejde med ved stuetemperatur.

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke har en kødmaskine?

Hvis du ikke har en kødhakker, kan du bruge en sprøjtepose med en stjernetyl. Dejen skal dog være blød nok til at kunne sprøjtes ud. Alternativt kan du rulle dejen til lange pølser og forme dem til kranse i hånden. Det fungerer også fint, selvom det giver et andet udseende.

Hvor længe kan vaniljekranse holde sig?

Opbevaret i en lufttæt kagedåse ved stuetemperatur kan vaniljekranse holde sig sprøde i 3-4 uger.

Kan jeg erstatte vaniljestang med vaniljesukker?

Ja, du kan erstatte vaniljestangen med ca. 3 tsk vaniljesukker af god kvalitet eller 1 tsk vaniljepulver. En ægte af god kvalitet vaniljestang giver dog den mest autentiske og dybe vaniljesmag.

Hvorfor smuldrer min dej til vaniljekranse?

Dejen kan smuldre, hvis smørret er for koldt, eller hvis ingredienserne ikke er æltet helt sammen. Prøv at ælte dejen lidt mere - tilsæt eventuelt en smule ekstra æg eller koldt vand for at samle dejen.

Hvilken temperatur skal vaniljekranse bages ved?

Vaniljekranse bages typisk ved 200° i en traditionel ovn.

Hvor lang tid skal vaniljekranse bage?

Vaniljekranse skal bage i 12-14 min. ved 200°, men hold øje med dem, da bagetiden kan variere fra ovn til ovn. De skal være let gyldne i kanten.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

1931 kJ / 461 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 2,4 g
Protein: 5 g
Fedt: 28,2 g
Kulhydrat: 47,2 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/vaniljekranse/