Morgenbord
Udviklet af Femina

Lækkert morgenbord – helt uden laktose

Et stort morgenbord behøver ikke betyde et kalorietungt måltid og tung mave resten af dagen. Servér et lækkert morgenmåltid uden laktose, men med masser af smag.

Når vi har god tid, elsker vi at kræse om morgenmaden, tage os god tid og tilberede et lækkert måltid. Sådan en lørdag eller søndag morgen er der ikke noget hyggeligere end at invitere en veninde over på hjemmelavet, laktosefri luksus-morgenmad.

Den lille ekstra

Gør lidt ekstra ud af morgenbordet ved at pynte med friskplukkede blomster fra haven eller en nærliggende grøftekant, servér pandekager og vafler med frisk frugt, og skriv evt. en lille mærkat, der lover, at smoothien er ganske laktosefri – det giver ekstra ro, hvis din gæst gerne vil holde sig fra laktose.

Den nemme vej til laktosefrit morgenbord

Det helt store morgenbord indeholder ofte mælk og smør. Og du behøver faktisk slet ikke gå på kompromis med dine yndlingsretter, selv om du eller din gæst gerne vil undgå laktose. Arla laktosefri laver de fleste mælkeprodukter i en laktosefri variant. Brug fx en økologisk mælk uden laktose som Arla Laktosefri Økologisk Minimælk drik, der har 3,8 gram protein og kun 0,5 gram fedt pr. liter. Laktosefri mælk filtreres, og derefter tilsættes enzymet laktase, som nedbryder det naturlige indhold af mælkesukker – så I kan nyde den naturlige, friske mælkesmag og samtidig undgå laktosen. 

VAFLER ELLER TYKKE PANDEKAGER – uden laktose

Tid: 10 minutter + bagetid. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 5 dl Arla® Laktosefri Cremefraiche
  • 2 dl Arla® Laktosefri Letmælk
  • 110 g majsmel
  • 100 g Arla® Laktosefri Smør + lidt til stegning
  • 70 g fint rørsukker
  • 1 tsk. salt
  • 300 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 4 æg


Sådan gør du:

Rør cremefraiche sammen med mælk. Rør majsmel i. Smelt smørret, og rør det i dejen sammen med sukker, salt, mel og bagepulver. Del æggene i blommer og hvider, og rør æggeblommer i dejen 1 ad gangen. Pisk æggehviderne stive med en elpisker, og vend dem dejen. Varm et vaffeljern op, pensl det med smør, og steg gyldne og sprøde vafler af dejen. Alternativt kan du stege små, tykke pandekager i lidt smør på en pande. 

SCRAMBLED EGGS – uden laktose

Tid: 5 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 50 g Arla® Laktosefri Smør
  • 4 æg
  • 4 spsk. Arla® Laktosefri Fløde 36 %
  • salt
  • purløg og persille


Sådan gør du:

Smelt smørret på en stor pande ved svag varme, så det ikke tager farve. Pisk forsigtigt æggene sammen med fløde, salt og peber, brug en gaffel. Hæld æggemassen på panden, og vend forsigtigt rundt med en palet, mens æggemassen stadig er lidt flydende. Drys med hakket purløg og persille.

SMOOTHIE MED MELON, BANAN OG JORDBÆR – uden laktose

Tid: 10 minutter. Antal personer: 4

Det skal du bruge:

  • 1 galia- eller netmelon
  • 8 jordbær
  • 1 moden banan
  • 1 l Arla Laktosefri Økologisk Minimælk
  • 2 spsk. akaciehonning
  • korn af ½ vaniljestang
  • 4 isterninger


Sådan gør du:

Skær melonkødet i tern. Rens jordbærrene. Skræl bananen. Blend alle ingredienserne godt sammen i en blender til en ensartet smoothie, og servér straks.