Et peberkagehus vækker både begejstring og glæde hos små og store. Tag børnene med i køkkenet og lav et hyggeligt og julet peberkagehus, som både pynter og dufter skønt hele julen. Lys peberkagehuset op med et lys og drys med sukker ”sne”, så er julestemningen er i hus. Dejen skal ligge på køl 2 ½ time, men kan med fordel laves én eller flere dage i forvejen.
Download skabelon til peberkagehuset her.
Klip skabelonerne ud så de er klar, når dejen er rullet ud.
Peberkagedej
Du skal bruge:
- 175g Brun farin
- 125g Mørk sirup
- 75g Smør
- 1dl Mælk
- 2 tsk Stødt ingefær
- 2 tsk Stødt kanel
- 1 tsk Stødt nellike
- 1 tsk Stødt kardemomme
- 1/2 tsk Stødt hvid peber
- 2 tsk Natron
- 425g Hvedemel
Sådan gør du
- Smelt farin, sirup og smør i en gryde.
- Tilsæt mælk og krydderier og rør godt.
- Bland natron med melet i en skål og hæld den varme sukkermasse heri.
- Ælt dejen godt sammen og kom den i en pose og tryk den flad. Dejen er nemmere at håndtere, når den har den firkantede form efter køl. Dejen kan nemt deles og rulles ud. Lad dejen hvile på køl i min. 2 ½ time.
- Lad dejen ligge ved stuetemperatur ca. ½ time før brug. Så bliver den lettere at rulle ud.
Del dejen i to dele. Drys lidt mel på bordet og rul den ene dej tyndt ud (ca. 3 mm) til en firkantet plade på et stykke bagepapir.
Placér de udklippede skabeloner på dejen og skær delene ud med en lille skarp kniv. Det passer med, at der kan være en tagplade, en facade og en gavl på hver plade. Gentag med resten af dejen. Fjern overskydende dej og fordel dem på 2 bageplader.
Bolsjeruder
Fordel knuste bolsjer i ruderne og bag kagerne sprøde i ovnen i ca. 14 min. ved 175°.
Som alternativ til bolsjeruder kan man bruge husblas som ”glas”. Det giver en flot effekt og det er nemt at lave. ”Lim” husblas fast på indersiden af ruden i fx facade 1 med flydende karamel.
Dekorationsglasur
OBS: Husket skal pyntes før det samles.
Pisk flormelis og æggehvide sammen til en luftig glasur.
Pynt peberkagehuset med glasur. Farv lidt af glasuren grøn og pynt huset med ”gran” af glasur.
Dekorér huset med krymmel, slik, chokoladelinser, inden glasuren tørrer.
Huset samles: Flydende karamel versus glasur
Flydende varm karamel fungerer rigtig godt, når huset skal samles. Karamellen stivner hurtigt i samlingerne, og det gør huset stabilt og holdbart. Det er dog en opgave for de voksne, da karamellen er MEGET varm, og man skal være lidt hurtig på fingrene, når først man går i gang med at samle huset.
Huset kan også samles med dekorationsglasuren, hvilket børn sagtens kan hjælpe med. Glasuren har dog en længere tørretid, og det kan kræve, at man hjælper huset med at holde facon ved støtte huset, imens det tørrer.
Flydende karamel
Smelt sukkeret til en karamel (uden at det branker) i en pande ved jævn varme. Skru ned til svag varme og hold karamellen flydende. Det er en god ide at bygge huset tæt på blusset med karamellen, så holder karamellen sig varm.
Sådan bygger du peberkagehuset
Placér den ene gavl på et underlag, hvor huset kan blive stående. Vær forsigtig når sider-ne sættes sammen, da glasuren er skrøbelig. "Lim" facade 1 på gavl 1 ved at komme flydende karamel på den korte side. "Lim" gavl 2 og facade 2 på med samme fremgangsmåde. Kom flydende karamel i begge ender af den ene tagplade og "lim" den på huset. Gentag med den sidste tagplade. "Lim" døren på.
Pyntning
Dekorér huset med glasur i samlingerne og lav istapper, som hænger ned fra taget. Sæt evt. et lys eller en lyskæde inde i peberkagehuset – og bolsjeruderne vil glimte. Drys hu-set med flormelis og drys med sukker ”sne” omkring huset.
Peberkagejuletræ
Find skabelonen til juletræet her.
Juletræet er bygget af op ni peberkagestjerner. Lav stjerner af dejrester fra peberkagehuset – og bag stjernerne ca. 5 min. ved 200°. ”Lim” de afkølede stjerner sammen til et juletræ og pynt med glasur, krymmel, kugler eller glimmer.
Rigtig god arbejdslyst✨