Kogning af risengrød - høkasse eller ej?

Kogning af gryn

Det er er god idé at koge sine risengryn i vand et par minutter før mælken tilsættes, så brænder risengrøden nemlig ikke så let på. Du kan koge din risengrød i alle slags mælk - skummet-, mini-, let- eller sødmælk – brug din yndlingsmælk.

Høkasse eller ej?

Kogning af mælkegrød fx risengrød efter "høkasseprincippet", hvor grøden efter et kort opkog sættes i en isoleret kasse eller under dynen i sengen for at ”koge” færdig, er risikabelt hvis temperaturen kommer under 65°C, og hvis grøden står ved denne temperatur i mere end tre timer.

Den nemme måde:

Grødris er møre efter ca. 45 min, derfor kan du med fordel koge ris og vand, tilsætte mælken og bringe grøden i kog, mens du rører rundt i gryden. Når mælken koger, tager du gryden af komfuret, sætter den på en bordskåner i fx sengen, pakker den godt ind i en dyne eller tæppe og lader den stå i 1 time. Derefter smager du grøden til med lidt salt og servere den med kanelsukker og en smørklat

Der er ingen regler, når man laver risengrød i sit private køkken, men man skal være opmærksom på, at der kan være risiko for udvikling af sporedannende bakterier som fx bacillus cereus. Sporedannende bakterier kan vokse frem og opformere sig hvis temperaturen i grøden ikke holdes tilstrækkelig høj ved tilberedningen under dynen. Selvom et grundigt opkog efter tilberedningen ville dræbe levende bakterier, er det ikke tilstrækkelig sikkert i forhold til risikoen for at blive syg af grøden, fordi bakterier som bacillus cereus kan danne toxiner (giftstoffer), som ikke ødelægges selv ved længere tids opvarmning.

Se opskrift på risengrød her

Har du en rest risengrød til overs, kan du lave en portion klatkager. Spis dem som de er eller server dem med syltetøj til som en sød dessert.

Se opskrift på klatkager her