Basilikum- og vaniljeis med mandelbrud

Basilikum- og vaniljeis med mandelbrud

60+ min
En uimodståelig dessert som imponerer på smag. Opskriften består af en smuk lysegrøn basilikumis, vaniljeis, de sprødeste mandelbrud og den fineste vaniljeprikket appelsinsirup. Basilikumisen har en perfekt mild smag af basilikum og citron - og sammen med sødt og sprødt er det den perfekte kombination. Udfordr dine gæster med basilikumis - og det vil med garanti blive en succes.

Sådan gør du

Grundis
  • Bring mælk, fløde og flormelis i kog i en tykbundet gryde. Kog blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. 1 min. Tag gryden af varmen.
  • Pisk æggeblommerne let sammen. Pisk ca. 3 dl af den varme flødeblanding i æggeblommerne. Hæld det tilbage i gryden.
  • Varm blandingen ved svag varme og under omrøring i ca. ½ min. eller til den bliver en anelse tykkere. Blandingen må ikke koge. Lad isen køle af.
Basilikumis
  • Hæld halvdelen af grundisen i et blenderglas og tilsæt basilikumblade, citronskal, citron- og limesaft. Blend ved hurtigste hastighed i ca. 15 sek.
  • Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og stil den tildækket i fryseren i min. 12 timer - rør 4-5 gange under indfrysningen.
Vaniljeis
  • Bland flormelis og vaniljekorn sammen og vend det i resten af grundisen.
  • Pisk fløden til skum og vend det i.
  • Kom blandingen i en metalform (ca. 1 liter). Dæk formen med alufolie og stil den tildækket i fryseren i min. 12 timer - rør 4-5 gange under indfrysningen.
Mandelbrud
  • Smelt smørret i en gryde ved kraftig varme - uden at det bruner.
  • Tilsæt mandler, flormelis, mel og piskefløde og bring det i kog ved jævn varme og under omrøring. Tag gryden af varmen.
  • Tegn en firkant (ca. 20 x 24 cm) på et stykke bagepapir.
  • Læg det på en bagplade og fordel halvdelen af dejen i firkanten. Bag mandelbruddet midt i ovnen.
  • Lad kagen køle af på bagepapiret på en bagerist. Gentag med resten af dejen.
Appelsinsirup
  • Kom sukker og vand i en tykbundet gryde. Lad det koge ved svag varme, uden omrøring og under låg, i ca. 25 min. - eller til det bliver svagt gyldent.
  • Flæk den halve vaniljestang og rør den i gryden sammen med appelsinsaften.
  • Lad blandingen koge, stadig ved svag varme, uden omrøring og under låg , i ca. 20 min. Lad siruppen køle af.
  • Stil de 2 slags is i køleskabet ca. ½ time før serveringen.
Ved serveringen
  • Anret de to slags is på 6 tallerkner. Knæk mandelbruddene i mindre stykker og anret dem på isen. Hæld den afkølede appelsinsirup over isen og pynt med guldstøv. Server straks.

Mandelbrud kan opbevares i kagedåse i ca. 1 uge. Appelsinsirup kan opbevares i køleskab i ca. 1 uge. Isen kan kugles op dagen før og stilles tildækket i fryseren. Sæt isen på køl ca. 15 min. før serveringen.

Energiindhold for hele retten:

20314 kJ / 4855 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1096 kJ / 262 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,4 g
Protein: 5,8 % 3,8 g
Kulhydrat: 33 % 21,3 g
Fedt: 61,2 % 18,1 g
Mere inspiration

Vil du pynte din dessert endnu mere - så er disse tuiles helt perfekte til desserten.

Tuiles
30 min
Tuiles
(6)
Relateret video
Sådan flækker du en vaniljestang

Se hvordan du får kornene ud af en vaniljestang med Karolines Køkkenskole – og få inspiration til hjemmelavet vaniljesukker.

Ingredienser

Grundis
¼ liter Piskefløde
½ liter Mælk
150 g Flormelis (ca. 3 dl)
6 Æggeblommer (ca. 1 dl)
Basilikumis
3 dl Basilikumblade
1 spsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
2 spsk Friskpresset citronsaft
2 spsk Friskpresset limesaft
Vaniljeis
1½ spsk Flormelis
½ Vaniljestang - kornene heraf
2 dl Piskefløde
Mandelbrud (2 stk.)
75 g Smør
125 g Meget finthakkede smuttede mandler
75 g Flormelis (ca. 1½ dl)
½ spsk Hvedemel
1½ spsk Piskefløde
Appelsinsirup
100 g Sukker (ca. 1¼ dl)
½ dl Vand
½ Vaniljestang
1 dl Friskpresset friskpresset appelsinsaft
Pynt
Guldstøv