Boller i karry
&format=webp)
Boller i karry er god klassisk mad, og en af danskernes allermest elskede retter. Denne opskrift er både nem at lave og smager rigtig dejligt med en skøn salat med æbler ved siden af. Boller i karry er meget mere end blot hakket kød, ris og karrysovs - det er samspil af farver, konsistenser og smag. Har du ekstra tid en dag - så lav en stor portion boller i karry til fryseren.
Ingredienser
Kødboller - ca. 24 stk
300 g
Hakket grise- og kalvekød
|
|
---|---|
1 tsk
Groft salt
|
|
1
Finthakket løg (ca. 75 g)
|
|
2
Finthakket fed hvidløg
|
|
Friskkværnet peber
|
|
1
Æg
|
|
1 spsk
Hvedemel
|
|
1 dl
Mælk
|
Karrysauce
20 g
Smør
|
|
---|---|
1
Finthakket løg (ca. 75 g)
|
|
2
Finthakket fed hvidløg
|
|
3 tsk
Karry
|
|
3 spsk
Hvedemel
|
|
2 tsk
Hønsebouillon-pulver
|
|
2 dl
Mælk
|
|
1 tsk
Groft salt
|
|
Friskkværnet peber
|
|
1
Æble i tern
|
Salat med æbler
2
Røde æbler i tynde skiver
|
|
---|---|
200 g
Fintsnittet romainesalat
|
|
100 g
Slikærter i lange tynde strimler
|
|
1
Løg i tynde skiver (ca. 75 g)
|
Tilbehør
4 dl
Løse ris, parboiled - koges
|
---|
Sådan gør du
Kødboller
Karrysauce
Salat med æbler
Tilbehør
Hvis retten skal have en ekstra dimension - minde om ristaffel, så kan du servere boller i karry med rosiner, kokosmel, peanuts og mangochutney.
Har du overskud af kødboller og karrysauce - så er det oplagt at fryse ned til en dag, der er brug for at det skal gå stærkt.
Spørgsmål og svar: Spørgsmål om boller i karry
Skal du lave en skøn portion boller i karry? Vores spørgsmål og svar-sektion giver dig svar på de mest almindelige spørgsmål, så du kan lave den perfekte version af denne elskede danske klassiker.
Kan jeg lave kødbollerne på forhånd?
Du kan sagtens lave kødbollerne til boller i karry på forhånd. Du kan med fordel forme og koge kødbollerne tidligere samme dag, og opbevar dem i køleskabet, indtil du varmer dem i karrysaucen. Hvis du forbereder dem dagen før, kan du opbevare både kødboller og sauce i en tætsluttende beholder i køleskabet. Smagene bliver ofte mere fyldige af at trække sammen. Vil du lave retten endnu tidligere, kan du fryse kødbollerne alene eller hele retten i en tætsluttende beholder. Sørg for, at kødbollerne er helt afkølede, før du fryser dem. Det samme gælder for hele retten. Når du skal bruge dem, kan du tø kødbollerne op i køleskabet natten over. Du kan også med fordel varme dem direkte i saucen til de er gennemvarme.
Hvordan opbevarer jeg rester?
Start med at lade boller i karry køle af ved stuetemperatur i højst to timer. Opbevar kødboller og karrysauce hver for sig i en lufttæt beholder i køleskabet ved 5°C eller koldere. Spis retten inden for 3-4 dage for bedst smag og konsistens. Vil du gemme retten længere, kan du fryse den i egnede beholdere ved -18°C. Husk at skrive dato på beholderen. Optø boller i karry i køleskabet natten over, og varm retten op til mindst 75°C under omrøring, før du serverer. Varm karrysaucen langsomt op ved lav til middel varme, mens du rører hele tiden. Hvis saucen bliver for tyk, tilsæt lidt af kogevandet fra kødbollerne, mælk eller bouillon lidt ad gangen, mens du rører, indtil saucen får den ønskede konsistens.
Hvor kommer boller i karry fra – og hvem opfandt retten?
Boller i karry er en klassisk dansk ret, der opstod i begyndelsen af 1900-tallet og blev populær i 1930’erne. Der er ikke én bestemt person bag opskriften. Karry stammer fra Indien og blevet introduceret i Danmark i 1800-tallet, men i boller i karry er krydderiet tilpasset danske råvarer og smagsvaner og er et godt eksempel på, hvordan internationale smage og referencer er blevet en del af dansk madkultur.
Næringsindhold
Energiindhold for hele retten:
9984 kJ / 2386 kcal
Næringsindhold pr. 100g
508 kJ / 121 kcal
Energifordeling
Energifordeling | Næringsindhold pr. 100g | |
---|---|---|
Fiber: | - | 1,3 g |
Protein: | 20,5 % | 6,1 g |
Kulhydrat: | 62,3 % | 18,6 g |
Fedt: | 17,2 % | 2,4 g |
Se hvordan du nemt koger perfekte ris.
