Boller i karry

45 min
Fryseegnet
Boller i karry

Boller i karry er god klassisk mad, og en af danskernes allermest elskede retter. Denne opskrift er både nem at lave og smager rigtig dejligt med en skøn salat med æbler ved siden af. Boller i karry er meget mere end blot hakket kød, ris og karrysovs - det er samspil af farver, konsistenser og smag. Har du ekstra tid en dag - så lav en stor portion boller i karry til fryseren.

Ingredienser

Kødboller - ca. 24 stk

300 g Hakket grise- og kalvekød
1 tsk Groft salt
1 Finthakket løg (ca. 75 g)
2 Finthakket fed hvidløg
Friskkværnet peber
1 Æg
1 spsk Hvedemel
1 dl Mælk

Karrysauce

20 g Smør
1 Finthakket løg (ca. 75 g)
2 Finthakket fed hvidløg
3 tsk Karry
3 spsk Hvedemel
2 tsk Hønsebouillon-pulver
2 dl Mælk
1 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
1 Æble i tern

Salat med æbler

2 Røde æbler i tynde skiver
200 g Fintsnittet romainesalat
100 g Slikærter i lange tynde strimler
1 Løg i tynde skiver (ca. 75 g)

Tilbehør

4 dl Løse ris, parboiled - koges

Sådan gør du

Kødboller

  • Rør det hakkede kød med salt i ca. 1 min.
  • Vend løg, peber, æg og mel i og rør mælk i lidt efter lidt. Rør farsen godt igennem.
  • Bring ca. 1 liter vand i kog i en stor gryde.
  • Dyp en spiseske i det kogende vand og form farsen til en bolle med ske og hånd.Læg den i det kogende vand.
  • Dæmp for varmen, når ca. halvdelen af kødbollerne er i gryden og kog dem ca. 8 min., til de føles faste, Tag kødbollerne op med en hulske og læg dem til afdrypning i en sigte.
  • Kog resten af kødbollerne - gem ca. 6 dl kogevand til saucen.

Karrysauce

  • Lad smørret smelte ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løgene i ca. 1 min. uden at de tager farve.
  • Skru ned til jævn varme og drys karry i og lad det svitse med i ca. 1 min. Drys melet og bouillon-pulver over og rør til det er helt opsuget.
  • Hæld siet kogevand ved under konstant piskning. Tilsæt mælk og lad saucen koge ved svag varme og under omrøring i ca. 10 min. Tilsæt salt og peber, smag til og varm æbletern og kødbollerne i saucen.

Salat med æbler

  • Vend alle ingredienserne godt sammen og server salaten til boller i karry med ris.

Tilbehør

  • Kog risene efter anvisningen på emballagen og server retten.

Hvis retten skal have en ekstra dimension - minde om ristaffel, så kan du servere boller i karry med rosiner, kokosmel, peanuts og mangochutney.

Har du overskud af kødboller og karrysauce - så er det oplagt at fryse ned til en dag, der er brug for at det skal gå stærkt.

Spørgsmål og svar: Spørgsmål om boller i karry

Skal du lave en skøn portion boller i karry? Vores spørgsmål og svar-sektion giver dig svar på de mest almindelige spørgsmål, så du kan lave den perfekte version af denne elskede danske klassiker.

Kan jeg lave kødbollerne på forhånd?

Du kan sagtens lave kødbollerne til boller i karry på forhånd. Du kan med fordel forme og koge kødbollerne tidligere samme dag, og opbevar dem i køleskabet, indtil du varmer dem i karrysaucen. Hvis du forbereder dem dagen før, kan du opbevare både kødboller og sauce i en tætsluttende beholder i køleskabet. Smagene bliver ofte mere fyldige af at trække sammen. Vil du lave retten endnu tidligere, kan du fryse kødbollerne alene eller hele retten i en tætsluttende beholder. Sørg for, at kødbollerne er helt afkølede, før du fryser dem. Det samme gælder for hele retten. Når du skal bruge dem, kan du tø kødbollerne op i køleskabet natten over. Du kan også med fordel varme dem direkte i saucen til de er gennemvarme.

Hvordan opbevarer jeg rester?

Start med at lade boller i karry køle af ved stuetemperatur i højst to timer. Opbevar kødboller og karrysauce hver for sig i en lufttæt beholder i køleskabet ved 5°C eller koldere. Spis retten inden for 3-4 dage for bedst smag og konsistens. Vil du gemme retten længere, kan du fryse den i egnede beholdere ved -18°C. Husk at skrive dato på beholderen. Optø boller i karry i køleskabet natten over, og varm retten op til mindst 75°C under omrøring, før du serverer. Varm karrysaucen langsomt op ved lav til middel varme, mens du rører hele tiden. Hvis saucen bliver for tyk, tilsæt lidt af kogevandet fra kødbollerne, mælk eller bouillon lidt ad gangen, mens du rører, indtil saucen får den ønskede konsistens.

Hvor kommer boller i karry fra – og hvem opfandt retten?

Boller i karry er en klassisk dansk ret, der opstod i begyndelsen af 1900-tallet og blev populær i 1930’erne. Der er ikke én bestemt person bag opskriften. Karry stammer fra Indien og blevet introduceret i Danmark i 1800-tallet, men i boller i karry er krydderiet tilpasset danske råvarer og smagsvaner og er et godt eksempel på, hvordan internationale smage og referencer er blevet en del af dansk madkultur.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9984 kJ / 2386 kcal

Næringsindhold pr. 100g

508 kJ / 121 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,3 g
Protein: 20,5 % 6,1 g
Kulhydrat: 62,3 % 18,6 g
Fedt: 17,2 % 2,4 g
Relateret video Sådan koger du ris

Se hvordan du nemt koger perfekte ris.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/boller-i-karry/