Brunsviger

1 time 40 min
Arbejdstid: 30 min
Brunsviger

Dette fynske vidunder, brunsviger, er en sikker vinder - hver gang! Her er den klassiske brunsviger med det helt rigtige forhold mellem dej og snask - så du behøver ikke doble fyldet op. Hjemmelavet brunsviger er et hit både til eftermiddagskaffen og brunchen - og mon ikke også det vil gøre lykke, hvis du skærer din brunsviger ud som en kagekone eller kagemand?

Ingredienser

Dej til brunsviger

1 dl Mælk
25 g Gær
200 g Hvedemel (ca. 3½ dl)
1 Æg
40 g Blødt smør
2 tsk Sukker
¼ tsk Groft salt

Fyld

200 g Smør
200 g Brun farin (ca. 2½ dl)

Sådan gør du

Dej til brunsviger

  • Lun mælken til den er lillefingervarm og rør gæren ud heri.
  • Bland de øvrige ingredienser i. Slå dejen godt sammen med en grydeske til den er blank og smidig (dejen skal være klistret).
  • Bred dejen godt ud, med våde fingre, i en lille bradepande med bagepapir (ca. 18 x 30 cm).
  • Lad dejen hæve et lunt sted ca. 1 time.

Fyld

  • Smelt smør og farin i en lille tykbundet gryde ved jævn varme og under omrøring, til en ensartet blanding.
  • Lav nogle fordybninger i gærdejen med en ske eller med våde fingre og fordel fyldet på dejen.
  • Bag brunsvigeren midt i ovnen ca. 20 min. ved 175° - traditionel ovn.

Du kan lave dobbelt portion og forme dejen, som en kagemand, i en bradepande eller på to bageplader. Hoved, 2 arme, 2 ben og en stor rund mave. Tilbered og bag som anvist. Når kagen er afkølet, kan du pynte den med slik og flag. Du kan komme ½ tsk stødt kardemomme i dejen. Hvis du har kage tilbage kan du varme det i ovnen - 200° - kort tid - hold øje med det.

Lav dejen med halv mængde gær. Kom dejen i formen og stil den tildækket i køleskabet til næste dag. Først når du skal bage brunsvigeren laver du fordybninger i dejen, som før angivet og fordeler fyldet på dejen. Så får du frisk brunsviger til fx brunchen.

Gør som nordjyderne - server flødeskum til brunsvigeren.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

14116 kJ / 3374 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1709 kJ / 408 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,9 g
Protein: 3,7 % 3,8 g
Kulhydrat: 42,6 % 42,8 g
Fedt: 53,7 % 24,8 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/brunsviger/