Citronmåne

Citronmåne

60+ min
Fryseegnet
Næste gang du får lyst til en citronmåne fra tanken, så overvej om det ikke er forsøget værd lave en hjemmelavet klassisk citronmåne. En citronmåne er ikke bare en citronkage, vel? Prøv denne citronmåne opskrift og se, om du fremover altid vil bage din egen.
https://www.arla.dk/opskrifter/citronmane/

Sådan gør du

Citronmåne
  • Pisk smør, sukker, marcipan og citronskal godt sammen.
  • Tilsæt æggene et af gangen og pisk godt mellem hvert æg. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og vend det i smørblandingen skiftevis med citronsaften.
  • Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund i en springform (ca. 22 cm i diameter) og smør den. Fordel dejen i springformen og bag midt i ovnen ca. 45 min. ved 175° - traditionel ovn.
  • Lad kagen køle let af i formen - på en bagerist. Tag den ud af formen og lad den køle helt af, stadig på en bagerist.
Kandiserede citronstrimler
  • Skær imens brede strimler skal af citronerne, fx med en tyndskræller - undgå at få den hvide hinde med. Skær skallerne i tynde strimler med en skarp kniv.
  • Bring vand og sukker i kog i en lille tykbundet gryde og kog det 2-3 min. - til det tykner let.
  • Tilsæt citronstrimlerne og kog dem ved jævn varme i ca. 1 min.
  • Tag citronstrimlerne op med fx en hulske og lad dem dryppe af på et stykke køkkenrulle. Læg citronstrimlerne adskilt på en plade med bagepapir. Tør strimlerne i ovnen ca. ½ time ved 100° - traditionel ovn.
Citronglasur
  • Rør flormelis og citronsaft sammen og fordel glasuren på den afkølede citronmåne. Pynt med kandiserede citronstrimler.

Husk at strimle og rive citronerne inden du presser dem. Citronmånen kan fryses, men uden glasur og pynt.

Kartoffelmel tilsættes for at "lette" dejen. Selv om det er en bastant kage, gør det en forskel og kagen hæver flottere op. Smagsmæssigt kan kartoffelmel dog undlades.

Energiindhold for hele retten:

21017 kJ / 5023 kcal

Næringsindhold pr. 100g

1392 kJ / 333 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 4,8 % 3,9 g
Kulhydrat: 54,1 % 44,3 g
Fedt: 41,1 % 15,5 g
Mere inspiration

Lækker citrontærte med sprød marengs - oplagt til forårets gæstebud.

Relateret video
Citronmåne

Se hvordan du laver Citronmåne her. Næste gang du får lyst til en citronmåne fra tanken, så overvej om det ikke er forsøget værd lave en hjemmelavet klassisk citronmåne.

Ingredienser

Citronmåne
200 g Blødt smør
200 g Sukker (ca. 2¼ dl)
150 g Groftrevet marcipan
2 spsk Fintrevet citronskal (usprøjtet)
5 Æg
125 g Hvedemel (ca. 2¼ dl)
50 g Kartoffelmel (ca. ¾ dl)
1½ tsk Bagepulver
1½ dl Friskpresset citronsaft
Blødt smør til formen
Kandiserede citronstrimler
2 Citroner (usprøjtede)
1 dl Vand
85 g Sukker (ca. 1 dl)
Citronglasur
200 g Flormelis (ca. 4 dl)
2½ spsk Friskpresset citronsaft