Grønlangkål

20 min
Grønlangkål

Grønlangkål hører julen til og er en fast del af julefrokostbordet i mange familier. Denne grønlangkål er nem at lave, er helt enkel og har en god smag. Hjemmelavet grønlangkål passer godt til brunede kartofler, til en god juleskinke og til medisterpølse.

Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

Grønlangkål

25 g Smør
2½ spsk Hvedemel
¼ liter Piskefløde
450 g Frossen, hakket grønkål - optøet
½ tsk Sukker
¾ tsk Groft salt
½ tsk Stødt hvid peber

Sådan gør du

Grønlangkål

  • Smelt smørret i en tykbundet gryde ved jævn varme. Tilsæt melet under kraftig omrøring i ca. 2 min.
  • Hæld fløde i og bring blandingen i kog.
  • Vrid grønkålen godt for væske og vend den i sammen med sukker, salt og peber.
  • Kog grønlangkålen ved svag varme og under omrøring i ca. 2 min. Smag til og server.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

I stedet for frosset grønkål kan du bruge frisk finthakket grønkål.

Grønlangkål

Hvad er forskellen på frossen og frisk grønkål til grønlangkål?

Frossen grønkål er ofte hakket og blancheret, hvilket sparer tid. Frisk grønkål skal skylles, ribbes og hakkes fint, men giver en friskere smag. Begge dele kan bruges i denne opskrift.

Hvordan undgår jeg, at min grønlangkål bliver klumpet?

Sørg for at røre melet godt ud i smørret, inden fløden tilsættes - og pisk grundigt, mens fløden bringes i kog. Hvis du laver en større portion, så kan du tilsætte fløden af flere omgange. Sørg for at piske godt mellem hver tilsætning.

Kan jeg lave grønlangkål uden fløde?

Du kan erstatte en del af fløden med mælk for en lettere version, men fløden bidrager til den klassiske cremede konsistens og smag. Ønsker du en laktosefri version, så erstatter du blot fløden med et laktosefrit alternativ.

Hvor længe kan grønlangkål holde sig i køleskabet?

Færdiglavet grønlangkål kan opbevares i en lufttæt beholder i køleskabet i 3-4 dage.

Kan jeg fryse grønlangkål?

Ja, grønlangkål kan fryses. Lad den køle helt af og pak den i fryseegnede beholdere eller fryse poser. Tø den langsomt op i køleskabet.

Hvad kan jeg bruge i stedet for smør i grønlangkål?

Du kan bruge en neutral olie, men smør giver den bedste smag til en klassisk grønlangkål.

Hvorfor skal der sukker i grønlangkål?

Sukkeret hjælper med at balancere bitterheden fra grønkålen og fremhæver de andre smagsnuancer. Men du kan sagtens lave grønlangkål uden sukker.

Hvad er den bedste måde at genopvarme grønlangkål på?

Genopvarm grønlangkål forsigtigt i en gryde ved svag varme under omrøring. Tilsæt eventuelt en smule mælk eller fløde, hvis den er blevet for tyk.

Kan jeg lave grønlangkål laktosefri?

Ja, du kan nemt lave grønlangkål laktosefri ved at bruge laktosefri smør og laktosefri fløde.

Hvad er den typiske tilberedningstid for grønlangkål?

Tilberedningstiden er typisk 10-15 min, hvis du bruger frossen grønkål. Bruger du frisk grønkål er tilberedningstiden lidt længere, da grønkålen først skal skylles og hakkes fint.

Næringsindhold, pr 100 g

Energiindhold:

672 kJ / 161 kcal

Energifordeling

Energi pr 100 g
Fiber: 2,2 g
Protein: 2,2 g
Fedt: 15 g
Kulhydrat: 4,7 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/gronlangkal/