Klassisk gullasch

2 timer 30 min
Arbejdstid: 30 min
Klassisk gullasch

Gullasch, eller gullash som mange staver det, er en nem gæsteret, der kan laves dagen i forvejen - det bliver den faktisk kun bedre af. Gryderetten stammer oprindeligt fra Ungarn, og er krydret som en klassisk gullasch med paprika, chili og kommen. Vi serverer gullaschen med fraiche, som et dejligt kølende modspil, og med brød, så I kan "søbe" den lækre sauce op. Det er også godt med kogte kartofler eller kartoffelmos til gullaschen.

Ingredienser

Gullasch

20 g Smør
3 Grofthakkede løg (ca. 225 g)
2 Store hakkede fed hvidløg
500 g Kalvebov i mundrette tern
3 spsk Mild paprika
1 dåse Hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ tsk Groft salt
3 dl Vand
1 Rød chilipeber
1 tsk Kommen
400 g Skrællede kartofler i tern
1 Rød peberfrugt i store tern (ca. 150 g)
3 stilke Bladselleri i skiver (ca. 150 g)
2 Gulerødder i tern (ca. 100 g)
1 tsk Groft salt

Tilbehør

2 dl Fraiche
240 g Landbrød

Sådan gør du

Gullasch

  • Lad smørret smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Kom kødet i gryden sammen med paprika, tomater, salt og vand.
  • Skyl den hele chili og kom evt. kommensfrøene i et tefilter (så du kan fjerne dem inden serveringen) og læg begge dele i gryden.
  • Bring retten i kog og kog ved svag varme og under låg i ca. 1½ time.
  • Tilsæt kartofler, peberfrugt, bladselleri, gulerødder og salt og bring atter i kog. Kog gullaschen ved svag varme og under låg i yderligere ca. ½ time.
  • Fjern chili og kommensfrø og smag gullaschen til. Server med fraiche og landbrød.

Du kan udelade chili og kommen, hvis du vil tilberede en mere børnevenlig version af gullaschen. Chilien gør den stærk. Kommensfrøene smager ikke voldsomt igennem, men giver en god bund i retten og er med til at give den klassiske smag. Er du stor kommen-fan, kan du i stedet knuse frøene i en morter og komme dem direkte i gullaschen. I stedet for kalvebov kan du bruge oksebov. Det skal koge ca. en time ekstra før du tilsætter grøntsager.

Du kan tilsætte ½ liter bouillon til din gullasch, så den bliver mere flydende, og bliver til gullaschsuppe.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

9200 kJ / 2199 kcal

Næringsindhold pr. 100g

333 kJ / 80 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 29,3 % 5,7 g
Kulhydrat: 47 % 9,2 g
Fedt: 23,7 % 2,1 g
Relateret video Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

https://www.arla.dk/opskrifter/gullasch/