Klassisk gullasch

Klassisk gullasch

60+ min
Gullasch, eller gullash som mange staver det, er en nem gæsteret, der kan laves dagen i forvejen - det bliver den faktisk kun bedre af. Gryderetten stammer oprindeligt fra Ungarn, og er krydret som en klassisk gullasch med paprika, chili og kommen. Vi serverer gullaschen med fraiche, som et dejligt kølende modspil, og med brød, så I kan "søbe" den lækre sauce op. Det er også godt med kogte kartofler eller kartoffelmos til gullaschen.

Sådan gør du

Gullasch
  • Lad smørret smelte i en stor gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og hvidløg ved jævn varme i ca. 5 min.
  • Kom kødet i gryden sammen med paprika, tomater, salt og vand.
  • Skyl den hele chili og kom evt. kommensfrøene i et tefilter (så du kan fjerne dem inden serveringen) og læg begge dele i gryden.
  • Bring retten i kog og kog ved svag varme og under låg i ca. 1½ time.
  • Tilsæt kartofler, peberfrugt, bladselleri, gulerødder og salt og bring atter i kog. Kog gullaschen ved svag varme og under låg i yderligere ca. ½ time.
  • Fjern chili og kommensfrø og smag gullaschen til. Server med fraiche og landbrød.

Du kan udelade chili og kommen, hvis du vil tilberede en mere børnevenlig version af gullaschen. Chilien gør den stærk. Kommensfrøene smager ikke voldsomt igennem, men giver en god bund i retten og er med til at give den klassiske smag. Er du stor kommen-fan, kan du i stedet knuse frøene i en morter og komme dem direkte i gullaschen. I stedet for kalvebov kan du bruge oksebov. Det skal koge ca. en time ekstra før du tilsætter grøntsager.

Du kan tilsætte ½ liter bouillon til din gullasch, så den bliver mere flydende, og bliver til gullaschsuppe.

Energiindhold for hele retten:

9222 kJ / 2204 kcal

Næringsindhold pr. 100g

333 kJ / 80 kcal

Energifordeling
Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 29,3 % 5,7 g
Kulhydrat: 46,9 % 9,2 g
Fedt: 23,8 % 2,1 g
Mere inspiration

Server gerne kartoffelmos til din gullasch

Kartoffelmos
45 min
Kartoffelmos
(225)
Relateret video
Sådan snitter du løg

Mangler du teknikken til at snitte løg hurtigt og effektivt? Karolines Køkkenskole viser, hvor nemt det er at snitte løg med den rigtige teknik. 

Ingredienser

Gullasch
20 g Smør
3 Grofthakkede løg (ca. 225 g)
2 Store hakkede fed hvidløg
500 g Kalvebov i mundrette tern
3 spsk Mild paprika
1 dåse Hakkede tomater (ca. 400 g)
1½ tsk Groft salt
3 dl Vand
1 Rød chilipeber
1 tsk Kommen
400 g Skrællede kartofler i tern
1 Rød peberfrugt i store tern (ca. 150 g)
3 stilke Bladselleri i skiver (ca. 150 g)
2 Gulerødder i tern (ca. 100 g)
1 tsk Groft salt
Tilbehør
2 dl Fraiche
240 g Landbrød
Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk Se opskriften, tips, inspiration og mange flere opskrifter på Arla.dk