Klejner - tykke og bløde

Klejner - tykke og bløde

45 min
Klejner hører julen til - og de sløjfeformede oliekogte kager er tæt på at være symbolet på jul. Disse hjemmebagte klejner er af den bløde slags - og når du først har fået taget på at vride dem, så kan det være svært at holde op igen. Du kan sagtens koge til nogle dage - og kan du bedst lide klejnerne varme, så giv dem en tur på brødristeren. Kan du undvære et par klejner - så bind en sløjfe i og hæng dem op.

Sådan gør du

Klejner
  • Sigt mel, hjortetaksalt og kardemomme i en skål. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet.
  • Rør æg, fløde, sukker og citronskal sammen og ælt det i dejen. Stil dejen tildækket i køleskabet i ½ time.
  • Rul dejen ud i ½ cm tykkelse. Skær klejnerne ud med en klejnespore og vrid dem.
Sådan koger du klejner
  • Varm palminen op i en lille, dyb gryde ved jævn varme - fyld kun gryden halvt op.
  • Kom en bid franskbrød i den varme palmin. Bliver brødet gyldent, har palminen den rigtige temperatur.
  • Læg forsigtigt 2-3 klejner i det varme fedtstof og kog dem til de er gyldne - vend dem et par gange.
  • Klejnerne skal hurtigt stige op til overfladen. Hvis de bliver liggende på bunden, er fedtstoffet ikke varmt nok.
  • Tag klejnerne op og læg dem på fedtsugende papir.
Mere inspiration

Prøv også denne udgave af klejner - klejner hører julen til.

Klejner
60+ min
Klejner
(128)
Velbekomme!
Tilberedningstip

Hvis fedtstoffet bruser under kogningen, er det fordi der er for mange klejner i gryden.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

34071 kJ / 8143 kcal

Næringsindhold pr. 100g

2262 kJ / 541 kcal

Energifordeling
Energifordeling Næringsindhold pr. 100g
Fiber: - 1,2 g
Protein: 3,2 % 4,2 g
Kulhydrat: 26,9 % 35,9 g
Fedt: 69,9 % 42,7 g

Ingredienser

Klejner
Hvedemel
500 g
Hjortetaksalt
½ tsk
Stødt kardemomme
1 tsk
Smør
125 g
Æg
3
3 spsk
Sukker (ca. 2 dl)
175 g
Revet citronskal (usprøjtet)
1 tsk
Palmin eller raffinol - til kogning af klejner
500 g