Oksehøjreb og vintergrøntsager

2 timer
Arbejdstid: 45 min
Oksehøjreb og vintergrøntsager

Sådan får du en perfekt oksehøjreb - skøn gæsteret, når I er mange. Her får du opskriften på perfekt stegt oksehøjreb - og dertil dejlige danske vintergrøntsager og en bagt kartoffelmos med smag fra hvidløg.

Ingredienser

2¾ kg Oksehøjreb uden ben
2 tsk Groft salt
Friskkværnet peber
4 dl Vand

Sauce

1 liter Rødvinssauce

Vintergrøntsager

100 g Grofthakkede hasselnøddekerner
1½ liter Vand vand
1½ tsk Groft salt
1 Knoldselleri i stave
600 g Rosenkål i halve
50 g Smør
2 Rødløg i både
½ tsk Groft salt
1 dl Hakket persille

Tilbehør

Bagt kartoffelmos med hvidløg - se opskrift herunder

Sådan gør du

  • Rids højrebets fedtkant og læg stegen på ovnens rist i bradepanden. Støt evt. stegen med sammenkrøllet alufolie, så den ligger lige.
  • Drys med salt og peber og brun stegen nederst i ovnen ca. 15 min. ved 250°. .
  • Skru ned til 175°, og hæld vand i bradepanden. Steg oksehøjrebet færdigt ca. 1 time - dryp kødet med stegesky 2-3 gange.
  • Tag stegen ud og mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur. Den skal være ca. 55°.
  • Lad stegen hvile tildækket (ikke fedtkanten) i ca. ½ time. Gem stegeskyen.

Sauce

  • Skum fedtet af stegeskyen og kog den ind ved kraftig varme til der er ca. 1 dl.
  • Tilsæt rødvinssauce og varm saucen igennem under omrøring.
  • Kom evt. sky fra kødet i og smag til.

Vintergrøntsager

  • Kom imens nødderne i en stor gryde og rist dem ved jævn varme og under omrøring i ca. 5 min. Tag dem op.
  • Bring vand tilsat salt i kog i gryden.
  • Tilsæt selleri og rosenkål og kog dem ved kraftig varme og uden låg i ca. 3 min. Lad grøntsagerne dryppe af i en sigte.
  • Smelt smørret i en stegegryde ved kraftig varme, men uden at det bruner.
  • Tilsæt rødløg, selleri, rosenkål og salt.
  • Svits grøntsagerne i ca. 3 min. og vend nødder og persille i. Smag til.

Rosenkål og selleri kan koges ca. 4 timer før, de skal svitses.

Næringsindhold

Energiindhold for hele retten:

26078 kJ / 6233 kcal

Næringsindhold pr. 100g

293 kJ / 70 kcal

Energifordeling

Energi­fordeling Nærings­indhold pr. 100g
Fiber: - 0,7 g
Protein: 50,1 % 8,6 g
Kulhydrat: 11,1 % 1,9 g
Fedt: 38,8 % 3,1 g

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/oksehojreb-og-vintergronsager/