Hvide asparges

Hvide asparges

Hvide asparges er en stor delikatesse i Tyskland i maj-juni måned. Denne begejstring har spredt sig til Danmark, hvor der i sæsonen er hvide asparges på menukortet hos mange restauranter, og den hvide asparges fås i grøntafdelingerne i supermarkedet. Asparges er en staude, som tilhører liljekonvalfamilien, og den er i familie med rabarber og bladselleri.

Udseende

Hvide asparges er tykkere end de spinkle grønne asparges. De er cirka 15-25 cm lange og en hvid asparges vejer ca. 30 gram, men der er et svind på ca. 50 procent, da den skal skrælles og endestykket knækkes af. Aspargesen er hvid helt igennem, dog kan hovedet godt være violet. Den violette farve skyldes et farvestof, cyanin, som også findes i rødkål. Cyanin er vandopløseligt, og derfor forsvinder det, når asparges koges.

Smag

Friske hvide asparges har en mild aroma og en sød, bitter og svovlagtig smag. De har også en moderat salt, sur og umamismag, så de dækker hele smagspaletten. Men det bedste er konsistensen, og følelsen i munden, hvor de er sukkulente (saftige og kødfulde), smøragtige og sprøde.

Oprindelse

Asparges er en gammel kulturplante, som allerede var kendt i Egypten for 5-6.000 år siden, og i Romerriget blev asparges dyrket for over 2.000 år siden. Her i Danmark har de været dyrket siden 1700-tallet. Det er den samme plante, som giver både grønne og hvide asparges, men dyrkningsmetoden er forskellig. Hvide asparges vokser nede i jorden i jordvolde, og her stikkes de (høstes), når toppen pibler frem. Det er mere besværligt at dyrke de hvide asparges end de grønne.

Anvendelse

Hvide asparges skal skrælles med en tyndskræller, men undgå at skrælle hovedet. Knæk derefter den nederste ende af.

Se fremgangsmåden på Karolines Køkkenskole

Server aspargeserne så enkelt som muligt. De kan spises rå, eventuelt skåret i mindre stykker. Og de kan marineres i en salat. Hvide asparges kan koges/dampes et par minutter, så de stadig har bid. Den klassiske tyske måde at servere dem på, er med brunet smør og tyndt skåret spegeskinke. Alternativt er en hollandaisesovs også et godt tilbehør. Hvide asparges kan bages i ovnen, pakket ind i folie. Hvide asparges er gode til tarteletfyld og aspargessuppe. Her kan man anvende dåseasparges uden for sæsonen. Hvide asparges kan holde sig i en plastpose i køleskabet i op til to uger.

Sæson

Maj til juli.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet

Kilder

Smag for livet

Tysk turistinformation