Hvorfor er der huller i ost?

Hvorfor er der huller i ost?

Hullerne i osten stammer fra bakterier, der udskiller en særlig luft mens osten lagrer.

Hvis du skal tegne en ost på et stykke papir, vil du næsten med garanti tegne hullerne med. For hullerne er nærmest ikoniske, når det kommer til gule oste.

Hvorfor er der huller i ost?

De er en naturlig del af produktionen af ost. For når mejeristerne skal lave en ost, blandes mælk og forskellige mikroorganismer sammen. Når osten derpå skal lagre, laver nogle af mikroorganismerne en særlig luft (kuldioxid), som bliver til bobler. Det er egentlig hulrum mellem ostekornene inde i osten.

Når osten så størkner, bliver luftboblerne til huller. Derfor består kunsten blandt andet i at lave boblerne, mens osten stadig er blød, da hullerne ellers vil blive til revner i stedet for huller.

Ikoniske ostehuller

Mest ikoniske huller er nok hullerne i Emmentaler-ostene. De kan blive op til femkrone-store og producenterne af ostene gør ofte en dyd ud af at have store huller, fordi de er med til at definere osten. Når de bliver så store, skyldes det, at ostene opbevares længere ved højere temperatur og tilsættes ekstra mikroorganismer. Men også de fleste danske oste har huller. For eksempel den mest solgte danske ost, Danbo, der oftest har huller på størrelse med ærter.

Der findes også gule oste helt uden huller. Cheddar er et eksempel. Det skyldes at der bruges andre mikroorganismer.