Ostens lagring giver smag. Mellemlagrede oste har lagret i 10-14 uger.
I princippet er det nemt at lave ost. Mælk og mikroorganismer blandes sammen. Men så kommer det svære. Oste skal lagres for at få dem til at modne og dermed få smagen frem. En kort lagringstid giver tit en mild smag, mens længere tid på lager udvikler smagen mere og gør osten stærkere.
Der findes over 600 forskellige naturlige smagsstoffer i ost. Derfor kan det være en kompliceret sag at få overblik over processen med at skabe smag. Men mellemlagret ost kræver blandt andet tid for at opnå sin gode smag.
Lagring sker i to runder, hvor ostene kommer på lager. Først et gæringslager og så et modningslager. Hvor længe de ligger på hvert lager varierer for de enkelte typer.
Mellemlagret ost er den mest solgte ostetype i Danmark, hvor smagen er intens uden at være stærk. Danbo-osten er den mest solgte i Danmark, så hvis du køber en mellemlagret Danbo-ost, køber du den mest populære ost blandt os danskere.
Ostenes lagringstid:
Mild 5-8 uger
Mellemlagret 10-14 uger
Lagret 15-20 uger
Ekstra lagret ca. 35 uger
Ekstra, ekstra lagret ca. 50 uger
Den mellemlagrede ost er i dag den mest solgte.