Hvis du gør en opskrifter større eller mindre skal du være opmærksom på følgende:
- Karolines Køkken ikke har testet opskrifterne i større eller mindre portioner, end der står angivet på den enkelte opskrift.
- Tilberedningstider, antal stk. og mål på forme etc. vil måske ikke passe efter en ændring af antal personer.
Smagen
- Generelt skal du være opmærksom på salt og peber – hold lidt igen og smag dig frem. Det samme gælder for stærke krydderier, fx chili. Og smagen kan ændres, hvis du tilbereder i forvejen og stiller på køl eller frys.
- Chili bliver stærkere, andre smagsstoffer forsvinder, og fx skal is smages til med lidt ekstra sukker, fordi den søde smag bliver dæmpet ved frysning.
Hvis du forøger bageopskrifter
- Brug store skåle (især hvis dejen skal hæve) og lav evt. dejen ad 2-3 gange.
- Det kan være nødvendigt at bruge en stor røremaskine frem for en håndmikser.
- Antal stk. af fx brød og boller passer ikke længere med fremgangsmåden – og du skal også bage ad flere gange, end der står i opskriften.
- Mål/rumindhold på bageforme passer heller ikke - med mindre du fordeler dejen i flere ens forme med den rigtige størrelse.
- Bagetiden ændrer sig, hvis du bager i en større form.
- Kogetiden på nogle cremer skal forøges for at få den rette konsistens. Fx skal chokoladecremen til Sarah Bernhardt kager koges den dobbelte tid.
Hvis du forøger dessertopskrifter
- Piskefløde fordobler sit rumfang, når det piskes til flødeskum – vælg derfor en stor skål – eller pisk ad to gange.
- Det er vigtigt at udblødte husblasblade og fromage har samme temperatur, før du vender husblasen i fromagen. Lav evt. en portion fromage ad gangen.
- Det tager lang tid at fryse store portioner is, rør derfor mange gange under indfrysningen. Eller frys isen i flere mindre portioner.
Hvis du forøger varme retter
- Stegetiden på flere kødstykker bliver ikke væsentligt forlænget – med mindre kødstykkerne bliver tykkere – det er kødets diameter, der er afgørende for stegetiden.
- Fylder du ovnen helt op, vil tilberedningstiden blive lidt længere. Brug stegetermometer og tjek om kødsaften er klar mht. fjerkræ.
- Beregn længere opvarmningstid ved kogning af store portioner kartofler og grønsager. Bring evt. vandet i kog først.
- Meljævning til sauce – rør lige dele koldt vand og mel sammen og hæld evt. jævningen gennem en si for at undgå klumper. Rør i saucen hele tide, men jævning kommer i, og indtil saucen kommer i kog igen, det tager sin tid.
- Ovnkapacitet - når du forøger en opskrift, kan du få problemer, hvis både kød og tilbehør skal i samme ovn.
Når vi sætter antal personer på en opskrift, beregner vi følgende ca. mængder:
- 1 flute a 35-40 cm svarende til 3-4 personer: Ca. 50 g til frokost og 25 g til forret - eller ca. 10 cm pr. person.
- 1 stk. franskbrød eller grovbrød: 12 personer - 24 skiver.
- Bradepandebrød / -kage: 2 stykker pr. person.
- Boller, snegle etc.: 2 stykker pr. person.
- Rugbrød: 2 skiver pr. person til frokost eller 1 skive som tilbehør.
- Minirugbrød: 1 stk. pr. person.
- Kage i springform: 1 stk. pr. person. Fx 1 kage - 8 personer.
- Kringle/stang: 2 mindre stykker pr. person.
- Ved de øvrige opskrifter står der det præcise antal personer, som retten er udviklet til.