Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket

Nøglehulsmærket er Danmarks officielle ernæringsmærke. Det lille grønne nøglehul er en hjælp til at leve sundere. Det sidder nemlig kun på fødevarer, der passer ind i en kost, som lever op til de officielle Kostråd i Danmark.

For at kunne få Nøglehulsmærket skal et produkt fx indeholde:

  • mindre fedt
  • mindre sukker
  • mindre salt
  • flere fuldkorn og kostfibre

Der er mere end 4000 produkter i de danske butikker, som har Nøglehulsmærket.

Hvor kommer Nøglehulsmærket fra?

Det er Fødevareministeriet, der ”ejer” Nøglehulsmærket i Danmark. Men Nøglehulsmærket er faktisk et fælles nordisk mærke, så du kan også finde produkter med Nøglehullet i Sverige, Norge og Island. Siden 2009 har Nøglehulsmærket været at finde i Danmark.

Kriterierne i Nøglehulsmærket er bestemt på baggrund af De Nordiske Næringsstofanbefalinger – ligesom de danske officielle Kostråd er. Mærket er frivilligt at bruge for fødevarevirksomheder.

Det er Fødevarestyrelsen, der udfører kontrol med at Nøglehulsmærket ikke misbruges.

Hvilke produkter kan få Nøglehulsmærket?

Man kan finde Nøglehulsmærket på mange forskellige varer i danske butikker. Fx:

  • Grøntsager, frugt, bær og nødder
  • Mel, gryn og ris
  • Grød, brød og pasta
  • Mælk, yoghurt, fløde, creme fraiche mv.
  • Ost
  • Madfedt og olier
  • Fiskevarer og skaldyr
  • Kød, pålæg, pølser mv.
  • Vegetabilske produkter
  • Færdigretter
  • Dressinger og saucer

Der er forskellige kriterier for hvad de forskellige fødevaregrupper skal indeholde for at kunne mærkes med Nøglehullet. Fx skal pasta indeholde min. 50% fuldkorn for at kunne opnå Nøglehulsmærket.

Chips, slik og sodavand kan ikke få Nøglehulsmærket, selv om de eventuelt indeholder mindre fedt, salt og sukker. Det er fordi Nøglehulsmærket skal være en hjælp til at finde de fødevarer, der bidrager til en sund og varieret kost med vigtige næringsstoffer.

Produkter, der indeholder sødestoffer, kan ikke få Nøglehulsmærket.

Nøglehulsmærket på en mælkekarton

Nøglehulsmærket på en mælkekarton

Nøglehulsmærket mælk og mejeri

Mælk og mejeriprodukter kan få Nøglehulsmærket. Her er det især fedtprocenten, der skal kigges nærmere på.

Mælk skal have et fedtindhold på 0,7% eller derunder for at leve op til Nøglehulsmærkets krav. Det betyder at minimælk, skummetmælk og kærnemælk godt kan få Nøglehulsmærket. Letmælk og sødmælk kan ikke få Nøglehulsmærket.

For ost gælder det, at fedtindholdet maksimum må være højst 17% for at Nøglehulsmærket må være på emballagen.

Yoghurt må højst have 1,5% fedt og hvis det er en yoghurt med fx frugtsmag, må den maksimum indeholde 4% tilsat sukker for at få Nøglehulsmærket.

Kilder

  1. Fødevarestyrelsen, Nøglehullet
  2. Retsinformation, Bekendtgørelse om anvendelse af Nøglehulsmærket på fødevarer m.v.