Forloren skildpadde
60+ min

Forloren skildpadde

....næsten som mormor lavede den.
Bedømmelse (48 vurderinger)

Min bedømmelse:

Forloren skildpadde

....næsten som mormor lavede den.

Hovedret til 8

Antal portioner

Suppe

  • 2½ kg kalvebove med ben
  • 2 rensede porrer
  • 2 skrællede gulerødder
  • 150 g skrællet knoldselleri
  • 2 pillede zittauerløg
  • 1 liter vand
  • 8 sorte peberkorn
  • 1 spsk groft salt

Sauce

  • 100 g smør
  • 4 grofthakkede rødløg
  • 2 tsk fintrevet citronskal (usprøjtet)
  • 1 tsk revet muskatnød
  • ¼ tsk stødt ingefær
  • 1 tsk friskkværnet peber
  • 1 tsk groft salt
  • 75 g hvedemel (ca. 1¼ dl)
  • 1¼ liter siet suppe fra kalvekødet
  • 1 dl tør sherry (fino) eller madeira
  • evt. kulør
  • 40-50 små frikadeller lavet af 500 g hakket svine- og kalvekød
  • 1 dåse fiskeboller
  • 8 smilende æg

Pynt

  • brøndkarse

Tilbehør

  • 500 g brød, fx sigtebrød
  • tør sherry (fino) eller madeira

Fremgangsmåde:

Suppe

Kom kalvebov, grøntsager, vand, peberkorn og salt i en stor gryde og bring det i kog. Skum suppen og kog ved svag varme og under låg i ca. 2 timer, eller til kødet er godt mørt. Tag kødet op, fjern eventuelle sener og fedt og skær eller riv kødet i mundrette bidder. Si suppen - gem den og kasser grøntsager og peberkorn.

Sauce

Lad smørret blive gyldent i en tykbundet gryde. Tilsæt løg, citronskal og krydderier og brun det ved jævn varme og under omrøring i ca. 5 min. Drys med mel og bag det godt sammen. Pisk suppen i lidt efter lidt. Tilsæt sherry og evt. kulør. Vend kalvekød og frikadeller i og kog saucen ved jævn varme i ca. 5 min. - rør af og til.

Lad fiskebollerne dryppe af i en sigte og vend dem i saucen. Kom den forlorne skildpadde i et stort dybt fad og pynt med halve "smilende" æg og brøndkarse. Server straks med brød og ekstra sherry eller madeira.

Tips

Kødet kan koges dagen før og køle af i suppen (fjern grøntsager og peberkorn inden du stiller det på køl). Frikadellerne kan også steges dagen før.

Dette er den relativt enkle model af en forloren skildpadde. Der kan føjes til i næsten det uendelige - alt efter ambitionsniveau. Fiskebollerne kan være hjemmelavede, fiskefrikadeller kan tilsættes, kødboller, tunge og meget mere.

Forloren skildpadde er også velegnet som frokostret, så er der til 12 personer.

Kilde:
  • Energiindhold for hele retten: 31100 kJ
  • Energifordeling:
  • Fiber: 39,9 g
  • Protein: 37 %
  • Kulhydrat: 23 %
  • Fedt: 38 %
  • Alkohol: 2 %
Print

Vin match

Riesling, Palomino Spanien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Frankrig, Tyskland

Det klassiske vinmatch til retten er fino sherry, men en god riesling fra Alsace eller en riesling Trocken fra Tyskland vil også virke

Mere om vin til retten