Gammeldags æbleskiver

45 min
Arbejdstid: 45 min
Fryseegnet
Gammeldags æbleskiver

Ægte gammeldags æbleskiver er lavet med friske æbler, der dyppes i en pandekageagtig dej og koges i palmin. Det var festmad i middelalderen og renæssancen, men med tiden ændrede de både form og indhold. Navnet hang dog ved. Æbleskiverne serveres lune med kanelsukker eller syltetøj.

NYHED! Bestil ingredienserne hos Nemlig

Som noget nyt tester vi muligheden for at sende ingredienserne fra vores opskrifter til Nemlig. Klik på knappen nedenfor for at fortsætte.

Åben indkøbslisten

Ingredienser

4 Madæbler, fx belle de boskoop
1 spsk Sukker

Dej

125 g Hvedemel
1 tsk Groft salt
1 dl Mælk
1½ dl Pilsnerøl
2 Æg
30 g Smeltet smør
1 kg Palmin - til stegning (se tilberedningstip)

Kanelsukker

1 spsk Sukker
½ tsk Stødt kanel

Sådan gør du

  • Udhul æblerne så kernehuset fjernes og skær dem i ca. 1½ cm tykke skiver.
  • Drys æbleskiverne med sukker og kom dem i en lukket plastikbøtte. Lad dem stå i køleskabet, mens dejen laves.

Dej

  • Pisk mel og salt sammen med mælk og øl.
  • Del æggene i hvider og blommer. Pisk æggeblommer og smeltet smør i dejen.
  • Pisk æggehviderne stive med en håndmixer og vend dem i dejen.

Stegning

  • Varm palminen op til 180° i en mellemstor gryde. Mål med et stege- eller sukkertermometer eller test temperaturen ved at stege en dråbe dej - hvis det syder, er fedtstoffet klar.
  • Dyp æbleskiverne i dejen og fritér dem i palmin i ca. 2 min. på hver side eller til de er gyldne. Fritér max 5 æbleskiver ad gangen ellers falder temperaturen for meget. Lad dem dryppe af på fedtsugende papir.
  • Hold evt. de færdige æbleskiver varme i ovnen ved 100°, mens de sidste steges færdige.
  • Server de lune æbleskiver drysset med kanelsukker.

Tips til opskriften

Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.

Har du dej til overs, kan du sagtens fritere det i palminen og servere sammen med æbleskiverne. Fritér ca. 1 spsk ad gangen.

Du kan stege flere æbleskiver ad gangen, hvis du bruger en større gryde og mere palmin. Palmin kan være dyrt, men kan gemmes og genbruges, fx også til at koge klejner i. Palmin kan spædes op med eller erstattes af rapsolie.

Næringsindhold

Energiindhold:

42496 kJ / 10157 kcal

Energifordeling

Energi
Fiber: 22,6 g
Protein: 29,8 g
Fedt: 1039,6 g
Kulhydrat: 203,1 g
Nyhed!

Mad med mere grønt

Få inspiration til en grønnere og mere farverig hverdag.

Vi har udviklet en ny kogebog MAD MED MERE GRØNT som giver dig masser af inspiration til grønne farverige retter, der gør det nemt at spise både varieret og smagfuldt hver dag.

Om Arla Inspirationskøkken

Vi er syv madentusiaster, der står bag Arlas opskrifter. Vi elsker at lave mad og udvikle opskrifter, der gør det nemt at lave god mad derhjemme. Opskrifterne tester vi sammen i køkkenet – så vi ved, at de virker og smager godt.

Du finder os her på siden, på Instagram, TikTok – og snart i vores nye kogebog.

https://www.arla.dk/opskrifter/gammeldags-aebleskiver/