Eddike

Eddike
Lige siden oldtiden har eddike, på samme måde som salt, været et vigtigt konserveringsmiddel til levnedsmidler. For i det sure miljø, som der er i en lage med eddike, kan bakterier og andre mikroorganismer ikke leve og formere sig. Ofte bliver den konserverende virkning forstærket ved at bruge sukker, salt og krydderier sammen med eddiken.

Faktisk er der nogen, der mener, at eddike også kan bekæmpe bakterier i kroppen. Derfor har man i mange kulturer helt tilbage fra det gamle Ægypten drukket vand med lidt eddike i.

Men eddike har også andre gode egenskaber i madlavningen. Syren i eddike stimulerer appetitten ved at sætte gang i spytproduktionen og fordøjelsen, tilfører maden friskhed og virker som smagsforstærker.

Andre noter

Vidste du?

En eddikemor er en koloni af eddikesyredannende bakterier, der ved hjælp af luftens ilt kan omdanne alkohol til eddikesyre. Bakterierne samler sig på overfladen af væsken og har samme farve som den væske, de lever af.

Eddikemorens konsistens er som en blævrende vandmand, og med tiden vokser den sig så stor og tung, at den falder til bunds. Men så længe der er noget at spise for eddikesyrebakterierne, vil der blive dannet en ny.

I visse egne af Frankrig var det skik og brug, at mødrene forærede deres døtre en eddikemor, når de blev gift og flyttede hjemmefra.

Gå i dybden...

Kilder

  • Litteratur: ”Eddike” af Claus Meyer og Andreas Harder, Politikens Forlag