Klimasmarte tips

Meget køkkenarbejde bliver efterhånden en vane, og du tænker sikkert ikke altid over, hvorfor du gør, som du gør. Men måske kunne du med lidt omtanke blive mere miljøbevidst og spare på energiforbruget. I mange tilfælde kan du endda spare tid ved at gøre tingene rationelt.

Eksempler

Planlægning

Lav nogen gange dobbeltportion, så der er mad til to dage, eller den ene portion kan fryses ned. Bag brød eller kage når ovnen alligevel er tændt til middagsmaden. Brug en rest bulgur, kyllingekød eller andet i salaten næste dag. Det kræver selvfølgelig planlægning, men fordelen er, at du slipper for hver dag at bruge tid og kræfter til ay finde på, hvad der skal serveres for familien.

Undgå energifråds

Brug en balje eller sæt prop i vasken, når du skræller kartofler og grøntsager. Rindende vand er ressourcespild.

Læg altid låg på gryderne og kog kartofler og grøntsager i lidt vand (små portioner kan koges i mikroovn). Det går hurtigere, og emhætten behøver ikke at komme på overarbejde.

Sæt gerne flere ting ind i ovnen samtidig. Er der for eksempel forloren hare på menuen, så bag samtidig nogle rodfrugter eller kartofler sammen med haren.

Tænd først ovnen, når du sætter maden ind. Den behøver ikke at blive forvarmet, selv om mange opskrifter foreslår det. Og sluk ovnen 5 til 10 minutter før maden er færdig, så udnyttes eftervarmen også.

Husk at optø frossent kød, supper og andre retter i køleskabet. Så afgiver frostvarerne kulde til køleskabet, og du sparer tid og energi til tilberedningen.

Brødrister

Brug brødrister, hvis du skal varme brød eller boller. På den måde bruger du op til 90% mindre strøm, end hvis du bruger en alm. ovn.

Elkedel

Kog lige præcis den mængde vand du skal bruge i en elkedel frem for i en gryde på komfuret. Dermed kan du spare 50% energi.

Komfur

Kog kartofler og grøntsager i 1-2 dl vand og med låg. Jo mindre vand, jo mindre elforbrug.

Kog æg med kun ½ dl vand i en gryde med et tætsluttende låg.

Læg altid tætsluttende låg på gryderne, så du begrænser fugtig luft og hurtigere bringer indholdet i kog. Så skal emhætten køre mindre. Har du ikke et låg, der passer, kan en tallerken bruges som låg.

Damp grønsagerne møre i en grønsagsindsats, hvis du alligevel har en kogende gryde på komfuret.

Du kan også koge forskellige grønsager i én og samme gryde ved at tilsætte grøntsagerne lidt efter lidt - rodfrugter først og de tynde, sprøde grønsager til sidst.

Brug kogeplade frem for ovn, når det kan lade sig gøre. Det kan spare op til 70% af strømmen.

Sørg for at gryde og kogeplade passer sammen. Kogepladen skal hellere være for lille end for stor.

Brug gryder og pander, som er plane i bunden. Bring maden i kog ved høj varme og skru så ned.

Mikrobølge- ovn

Mindre portioner grønt kan med fordel koges i en mikrobølgeovn.

Varm små portioner mad i mikrobølgeovnen frem for i en gryde.

Kog fx én portion havregrød direkte i en dyb tallerken. Tag grøden ud og rør et par gange i løbet af kogetiden.

Smelt smør og chokolade i mikrobølgeovnen.

Alm. ovn

Udnyt ovnens for- og eftervarme. Spar 10 - 25% ved at sætte maden i kold ovn og slukke 5 -10 min. før tid.

Tilbered flere ting ad gangen i ovnen og tø maden op først. Derved kan du spare henholdsvis 60% og 30%.

Køleskab

Der skal være max. + 5° i køleskabet. Du kan måle temperaturen ved at stille et lille termometer ind i et glas med vand. Lad glasset stå til næste dag.

Tø maden op i køleskabet, så du udnytter kulden fra den frosne mad.

Fryser

Der skal være -18° i fryseren. Hvis du sænker temperaturen mere, koster det 2 - 5% for hver ekstra grad.

Afrim fryseren jævnligt. Derved sparer du på energien og forlænger kompressorens levetid.

Transport

Det er en god ide at handle stort ind, du sparer på transporten, og måske også emballage, hvis du køber store portioner.

Ligeledes er det transportbesparende at købe varer, der er producerert i nærmiljøet. Og følg sæsonen for frugt og grønt i Danmark.

Andre tips

Spis lidt mindre kød og mere grønt, frugt og kolonial. Det kræver mindre CO2 at producere frugt, grønt og kornprodukter.

Spar på forbruget af alufolie og plastic. Brug istedet smørrebrødspapir til madpakken og indkøbsnet af stof, eller en papkasse, til indkøb.

Aflever tomme øl- og sodavandsdåser til genbrug.

Lad emhætten køre ved lav eller jævn hastighed, med mindre du steger ved så høj varme, at der er kraftig stegeos.

Tips og tricks

Omregnet til kroner og ører er det ikke kæmpestore beløb, du sparer ved hver enkelt justering af køkkenarbejdet, men som et gammelt ordsprog siger: ”Mange bække små gør en stor å”. Det er de gode vaner tilsammen, der er en gevinst for både CO2 belastningen og pengepungen.

Kilder

Spar enegi i køkkenet