Gurkemeje

Gurkemeje
Gurkemeje er en lille rodknold, der indeholder et kraftigt gult farvestof. Den dyrkes primært i Indien og kaldes også indisk safran. Gurkemeje anvendes især som farvestof i maden. Gurkemeje indgår også i forskellige blandingskrydderier, blandt andet karry. Desuden bruges gurkemeje i naturmedicin og kosmetik.

Hvordan ser gurkemeje ud?

Gurkemeje er i familie med ingefær, men plantens rodknolde er mindre og mere ensartede aflange rødder, ca. 2-3 cm i diameter. Farven på rødderne er lysebrun og svag orange. Indeni er farven stærk gul-orange.

Hvordan smager gurkemeje?

Gurkemeje har ikke nogen særlig stærk smag, men er ret neutral, let bitter. Den indeholder ca. 5 procent æteriske olier og nogle bitterstoffer. De friske knolde har en blomsteragtig duft og smager af mere end tørret stødt gurkemeje.

Hvor stammer gurkemeje fra?

Gurkemeje er en tropisk plante, der stammer fra Asien. Indien er verdens største producent af gurkemeje, omkring 90 procent dyrkes i Indien.

Hvordan anvender man gurkemeje i madlavningen?

Den friske rod skrælles og rives eller snittes fint og tilsættes maden som krydderi.

Gurkemeje er dog mest kendt som pulver, stødt krydderi. Det er fremstillet ved, at rodknoldene koges i flere timer, og derefter tørres de, hvorefter de kan knuses til et orange-gult pulver.

Gurkemeje bruges meget i indiske retter og thaimad, fx chicken tikka masala. Du kan også anvende gurkemeje i supper og simreretter.

Krydderiet kan tilsættes kogevandet sammen med løse ris, som bliver farvet gule ved kogningen. Da smagen er mild, kan du tilsætte gurkemeje, blot for farvens skyld, til kager, brød og smoothies.

Prøv også at tilsætte gurkemeje til varme drikke. Fx kan du nyde et glas gurkemeje latte på en kold vinterdag, det giver varme.

Der er mere inspiration at hente i her, hvor alle vores, der indeholder gurkemeje er samlet.

Tips og tricks

Ulempen ved gurkemeje er, at farven smitter af på alt, hvad krydderiet kommer i nærheden af. Så beskyt dine hænder med engangshandsker og undgå at få det på tøjet.

Får du det på fingrene, skærebrættet, margretheskålen eller bordpladen kan du prøve at fjerne det med ufortyndet håndopvaskemiddel eller lav et skrub med groft salt og vand, som du gnider på pletterne med en svamp - det kan tage lidt tid, men det skal nok forsvinde efter et par forsøg.

Kilder