Moussaka
Med denne opskrift på moussaka er du sikret en velsmagende og lækker græsk inspireret hovedret. Mousaka var engang en eksotisk ret som Karolines Køkken® var med til at introducere i Danmark. I starten af 1980'erne var danskerne for alvor begyndt at tage på charterferie, hvor de stødte på nye spændende retter, som fx moussaka. Her kom Karolines Køkken ind i billedet med hjælp til lave moussaka og at bruge den dengang nye grøntsag aubergine - ren nostalgisk historie. Vi har opdateret vores gamle moussaka opskrift, så den er mere a la en klassisk græsk moussaka.....sådan udvikler tingene sig.
Ingredienser
Kødsauce
|
1 spsk
Olivenolie
|
|
|---|---|
|
2
Hakkede løg (ca. 150 g)
|
|
|
2
Små hakkede fed hvidløg
|
|
|
1 tsk
Stødt kanel
|
|
|
½ tsk
Stødt allehånde
|
|
|
Friskkværnet peber
|
|
|
500 g
Hakket lammekød eller oksekød
|
|
|
1 dåse
Hakkede tomater (ca. 400 g)
|
|
|
5 spsk
Koncentreret tomatpuré (ca. 75 g)
|
|
|
1½ tsk
Groft salt
|
Auberginer
|
3
Auberginer i 1 cm skiver (ca. 750 g)
|
|
|---|---|
|
1½ tsk
Groft salt
|
Kartofler
|
750 g
Skrællede bagekartofler i ½ cm skiver
|
|
|---|---|
|
1 liter
Vand
|
|
|
1 tsk
Groft salt
|
Mornaysauce
|
30 g
Smør
|
|
|---|---|
|
3 spsk
Hvedemel
|
|
|
5 dl
Mælk
|
|
|
¾ tsk
Revet muskatnød
|
|
|
½ tsk
Groft salt
|
|
|
Friskkværnet peber
|
|
|
125 g
Revet cheddar- og maasdammerost
|
|
|
3
Æggeblommer
|
|
4 spsk
Hakkede oreganoblade
|
|
|---|---|
|
25 g
Revet cheddar- og maasdammerost
|
Tilbehør
|
blandet salat af fx 200 g
Romainesalat
|
|
|---|---|
|
200 g
Babysalatblade
|
|
|
200 g
Grønne oliven
|
Sådan gør du
Kødsauce
Auberginer
Kartofler
Mornaysauce
Sådan lægger du mousakaen sammen
Tips til opskriften
Vi ved, at det tit er de små ting, der gør forskellen i køkkenet. Derfor deler vi de tips, vi selv bruger, når vi laver mad og udvikler opskrifter.
Moussakaen kan fryses - gerne i fadet. Lad den tø op i køleskabet fra dag til dag. Stil den i en kold ovn, dæk med bagepapir og skru op på 200° - traditionel ovn. Varm moussakaen i ca. 40 min. og den bliver som nylavet.
Næringsindhold, pr 100 g
Energiindhold:
393 kJ / 94 kcal
Energifordeling
| Energi pr 100 g | |
|---|---|
| Fiber: | 1,5 g |
| Protein: | 4,7 g |
| Fedt: | 5,8 g |
| Kulhydrat: | 5,8 g |
Har du brug for en hjælpende hånd til sovsen? Karolines Køkkenskole viser dig med få trin grundopskriften på en opbagt sovs.