Hyben

Hyben

I naturen er der nogle dyr og planter, såkaldte invasive arter, som breder sig for meget og ødelægger biodiversiteten. Det gælder blandt andet hyben. Så derfor spis løs af denne frugt, hvor både blomsterblade og frugter er spiselige.

Udseende

Hybenfrugter er 2-3 cm i diameter. De er runde og lidt fladtrykte i faconen. Farven er rødorange, når de er modne. I bunden sidder resterne af den visne blomst og i den anden ende stilken. Inden i den kødfulde skal sidder frøstolen med mange lyse kerner og hår, som kaldes kløpulver, da det giver en ubehagelig kløe ved kontakt med huden.

Smag

Hyben har en skarp, sød og let parfumeret smag. De skal varmebehandles, for at smagen kommer frem.

Oprindelse

Hybenrosenbusken stammer fra Asien, men i 1800-tallet blev den indført som haveplante i Danmark. Sidenhen er den begyndt at vokse vildt i naturen især langs kysterne, og i mange sommerhusområder er den plantet som læhegn. Det har desværre vist sig, at den er invasiv og udkonkurrerer alt andet plantevækst i naturen. Derfor har Miljøstyrelsen lagt en strategi for at holde den nede, da den er umulig at udrydde.

Anvendelse

Hyben skal være orange og faste i kødet, når de plukkes. Brug en saks til at klippe stilken over med. Dernæst skal de renses for kerner og kløpulver. Skær evt. stilken/bunden af, så frøstolen er løs og halvér frugten på langs, så indholdet kan skrabes ud med en urtekniv eller en teske. Det er nemmere at fjerne kerner og kløpulver, hvis man fryser de halve hybenfrugter først. Hyben anvendes især syltede fx som halve bær i sukkerlage, til marmelade, gelé, kompot, chutney og saft. De kan også bruges til desserter, fx hybensuppe og kager. Men hyben kan også hakkes sammen med tomater og serveres på et stykke ristet brød som fx bruschetta. Desuden kan hyben tørres og anvendes i mysliblandinger og i te. Man behøver ikke at kassere hybenkernerne. Prøv at riste dem på en pande og brug de ristede kerner i fx brød. Industrielt fremstilles der olie af hybenkerner, som anvendes i hudplejeprodukter. Også blomsterbladene af hybenrosen er spiselige i en salat eller som pynt fx karamelliserede hybenblade.

Opskrifter med hyben

Sæson

Juli - september.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos

Fødevareinstituttet

Botanik

Almindelige hyben er frugter fra en rosenbusk, der kaldes rynket rose, fordi dens blomster ligner rynkede roser. Den danner et uigennemtrængeligt krat, der kan blive en til to meter højt og kvæle al anden bevoksning. Der findes andre hybenarter i den danske natur, blandt andet hunderose, der får nogle aflange rødorange frugter, og klitrose, der bærer sorte små kirsebærstore frugter. De udgør ikke det samme problem for biodiversiteten.

Kilder

Vild mad

“If you can’t beat them, so eat them” (Opskrifter med invasive arter)

Hybenliv