Ricotta – en fremragende dessertost!
Fabelagtig i bagværk, vidunderlig med citron og en uundværlig ingrediens i italienske kager og ostekager.
Ricottaen hører til den italienske ostefamilie, hvor den egner sig i det salte som det søde køkken, men grundet dens naturlige sødme, der kommer sig af det høje indhold af laktose, er den mest kendt som en dessertost. Navnet Ricotta stammer oprindeligt fra det latinske ord ‘recoctus’, der betyder ‘genkogt’, hvilket dækker meget godt over, hvordan ricottaen laves. Ricottaosten er nemlig et biprodukt af den valle, der er tilovers fra produktionen af hårde oste.
Når den overskydende valle fra dagens osteproduktion varmes op til omkring 85°C, adskilles proteinerne fra vallen, som herefter stiger til overfladen i form af små klumper. Disse klumper filtreres så fra, hvorefter de drænes i 3-4 timer. Når denne proces er overstået, er ricottaen egentlig spiseklar. Dog kan osten også tilsættes salt og modnes i 15-30 dage, så den får en mere fast struktur. Den modnede udgave er særdeles velegnet som gratinering og fyld eller som en hovedingrediens i forretter og desserter. Skal du bruge ricottaen i det søde køkken, så husk at købe den søde udgave og ikke den salte Ricotta Salata.
Ricotta kan både fremstilles af fåre-, gede-, bøffel- og komælk. Grundet dens lave fatindhold og høje proteinindhold, er Ricottaen en smagfuld og nærende proteinkilde i en sund og varieret kost.
Osteype:
Friskost, blød.
Karakteristika:
Mælkehvid, luftig, grynet, cremet.
Smag:
Mild, svagt sødlig.
Oste, der minder om:
Leder du efter en erstatning til ricotta, så er mascarpone et fremragende bud – både når det kommer til smag og udseende. Dog skal du være opmærksom på, at mascarponen er mere fedtholdig og blød i konsistensen, da den fremstilles på fløde, hvilket gør. at den ved opvarmning vil flyde ud.