Mange laver mad og drikke fra bunden hjemme hos sig selv. Det er også ret simpelt at lave sin egen ost.
Hjemmepresset æblemost og surdejsbrød fra egen surdej er to eksempler på, hvordan vi danskere laver madvarer fra bunden hjemme hos os selv. Det kan du også gøre med ost.
Vil du lave din egen ost, så skal du kort fortalt følge denne opskrift. Sådan laver man ost:
- varm mælken op
- tilsæt osteløbe
- rør rundt og vent godt en halv time
- skær massen i tern, når den er stivnet
- si vallen fra, salt det og put det i en form
Og så er der ost!
Du kan lave flere almindelige slags oste med det udstyr, som du har i dit køkken. Dette skal du bruge for at lave ost:
- et termometer
- en gryde
- en kniv
- en hulske
- et viskestykke
- en sigte
- mælk
- syrningskultur
- osteløbe
Så er du faktisk klar til at skabe klassiske oste som hytteost og mozzarella. Med en lidt større indsats kan du også lave Camemberttype, Castellotype, Fetaost, Havarti-/Danbotyper, Ricotta og Flødeost. Det kræver omkring 10 liter mælk at lave et kilo ost.
Osteløbe er en væske, der tilsættes mælken for at få den til at koagulere/stivne, så mælken bliver skærbar. Det er nødvendigt i produktionen af de fleste ostetyper, som ellers ikke ville have den fasthed, der skal bruges.
Osteløbe er et enzym, som kort fortalt dannes af levende celler, og som katalyserer kemiske reaktioner. De findes i alle organismer lige fra encellede bakterier til flercellede planter og dyr.