Løvstikke

Løvstikke

Udseende

Løvstikke er en kraftig flerårig skærmplante, der kan blive op til 2 meter høj.

Smag

Planten indeholder en flygtig olie, der dufter som selleri. Roden har en skarp og sødlig smag. Løvstikke smager af selleri, porre, persillerod og timian og kan nærmest udgøre en suppevisk alene. Den kaldes derfor også bouillonurt eller maggiurt. Løvstikke bevarer sin kraftige smag efter kogning. Smagen er ret gennemtrængende, så løvstikke skal bruges med måde, men en stilk i kartoffelvandet eller kogevandet til kødbollerne giver en god smag. Også i stegefedtstoffet på en pande til frikadeller kan et par blade give en pikant smag.

Oprindelse

Løvstikke stammer fra Middelhavslandene og er, som så mange andre urter, blevet bragt til de øvrige europæiske lande af romerne. I dag gror den vildt ved havet i det nordøstlige England og i den nordøstlige del af USA.

Anvendelse

Herhjemme er det mest bladene, som anvendes i madlavningen. Brug bladene som suppevisk, i kartoffelvandet, stuvninger og andre varme retter. Smagen bevares efter kogning. I Italien anvendes frøene til at krydre kartoffel-, kål- og vildtretter. Roden kan skrælles og bruges som en grøntsag. I England stikker man de unge skud som asparges og kandiserer dem. Løvstikke kan tilsættes marinader, stuvninger og supper. Eller den kan hakkes sammen med persille, purløg og andre grønne krydderurter som grønt drys til kød- og grøntsagsretter. Løvstikke bruges også som krydderi i likørindustrien. I Italien anvendes frøene til at krydre kartoffel-, kål- og vildtretter. Roden kan skrælles og bruges som en grøntsag, den har en skarp og sødlig smag. I England stikker man de unge skud som asparges og kandiserer dem.

Botanik

Er en staude, der vokser hurtigt. Den står bedst bagerst i krydderurtebedet. Den bør placeres bagerst i krydderurtebedet, eller den kan gro op ad kompostbunken, hvor den giver skygge. Kan også gro i en stor krukke.

Sæson

Løvstikke blomstrer i juli-august. Frisk løvstikke kan ikke altid fås i butikkerne, men dyrker man den i haven, har man friske blade fra april til frosten sætter ind.

Kilder

  • Karolines Køkken
  • ”Krydderurter” af Anemette Olesen, Politikens Forlag 2010