Fedt i fløde

Fedt i fløde

Fløde kan fås med fedtindhold fra 8 procent til 50 procent. De forskellige procenter giver forskellige muligheder.

Fløde er et produkt, som traditionelt er blevet anset som et luksusprodukt til forkælelse. Det hænger måske sammen med, at der kun kommer 2 liter piskefløde ud af 20 liter mælk. Men med tiden er det blevet normalt at bruge fløden til hverdag – især fordi du kun har brug for en lille ’sjat’ fløde for at tilføre masser af smag til din mad. Når du bruger fløde ofte, kan det være en god ide at undersøge om du kan bruge en flødetype med mindre fedt. Herunder kan du få et overblik over, hvad du kan bruge de forskellige fløder til.

Kaffefløde er den magreste type. Med fedtprocenter mellem 9 og 12 er den federe end sødmælk, der har 3,5 procent mælkefedt, men klart mere mager end de andre flødetyper. Kaffefløden kan bruges i kaffe, men kan for eksempel også bruges i te, desserter og lignende.

Piskefløde har i Danmark 36 procent mælkefedt og er den mest solgte flødetype. Med sit fedtindhold er den god til en række forskellige anvendelser og kan både bruges i madlavningen, i en dejlig mormordressing, som flødeskum på konditorkagen eller til den hjemmelavede dessert. Piskefløde bruges ofte til flødeskum, som laves ved at piske luft i fløden.

Fløde 50% , også kaldet double cream, har et ekstra højt fedtindhold for at skabe mere smag og tilføje ekstra cremet konsistens. Du kan bruge fløden til det samme, som du bruger fløde til normalt. Den er både god til at tilsmage saucen eller til at vende i desserten. Vælger du at bruge den til flødeskum, får du et fast skum, som kun skal piskes ganske lidt.

Fødevarestyrelsens anbefaling

Det gælder for fløde, som med andre fødevarer, at der ikke er noget, der er sundt eller usundt i sig selv. Alting afhænger af mængder, sammensætning og det enkelte menneskes behov. En varieret kost består af fødevarer fra forskellige fødevaregrupper i de mængder, som Fødevarestyrelsen anbefaler.

Fødevarestyrelsen anbefaler som udgangspunkt, at du vælger magre mejeriprodukter. Da der findes mange forskellige, er der stor forskel på deres indhold af fedt. Produkter med højere fedtindhold, som fløde, kan godt nydes som en del af en sund kost, men i begrænsede mængder. En ’sjat’ fløde kan sagtens gøre en forskel i din mad.

Hvordan styres flødes fedtprocent?

Fløde laves på mejeriet ved at centrifugere den rå mælk fra koen. Derved skilles fløde og mælk af sig selv. Herefter standardiseres fløden ved igen at tilsætte den til skummetmælken indtil den ønskede fedtprocent er opnået. Forskellen mellem kaffefløde, piskefløde og Fløde 50% er altså indholdet af mælkefedt.

Fedtmængder i fløde:

  • Fløde 50: En ekstra fed fløde med 50 procent mælkefedt, som også kaldes double cream
  • Piskefløde: Den klassiske fløde til flødeskum med 36 procent mælkefedt
  • Madlavningsfløde: 18 procent eller 8 procent mælkefedt
  • Kaffefløde: 12, 10 eller 9 procent mælkefedt
  • Laktosefri fløde: Fløde uden laktose (mælkesukker), med 36 procent mælkefedt

Næringsindhold i piskefløde 36 procent:

Fløde indeholder en række næringsstoffer. Blandt andet calcium (kalk) og en række vitaminer og mineraler.

I 100 gram fløde er der desuden:

  • Kilokalorier: 346
  • Kulhydrat: 3,3 gram
  • Fedt: 36 gram
  • Protein: 2,2 gram