Mælk er rig på calcium

Mælk er rig på calcium

Mælk og mejeriprodukter er den vigtigste kilde til calcium i danskernes kost ifølge Fødevarestyrelsen. Calcium er nødvendigt for vedligeholdelse af normale knogler og er årsag til, at fødevaremyn-digheder verden over anbefaler magre mejeriprodukter som en del af en sund og balanceret kost.

I et glas mælk findes mange forskellige vitaminer og mineraler: Calcium, protein, vitamin b2, vitamin b12, kalium, fosfor og jod.

Mælk og mejeriprodukter er den vigtigste kilde til calcium i danskernes kost ifølge DTU Fødevareinstituttet. I Danmark har vi tradition for at spise mejeriprodukter, og derfor får vi i dag cirka 60 procent af vores kalk fra mælk, yoghurt og ost. Calcium kan også fås fra andre fødevarer, fx broccoli, mandler og chiafrø. Danskerne får 4 procent af deres daglige calcium fra grøntsager og 3 procent fra frugt.

med_et_stort_glas_maelk_faar_du_calcium.png

Calcium vedligeholder knoglerne

Knogler består primært af kalk (calcium), og tilførsel af calcium er derfor nødvendig for vedligeholdelse af normale knogler. Kalk i mælk er den primære årsag til, at mager mælk og magre mælkeprodukter indgår i Fødevarestyrelsens officielle kostråd. Calcium er nødvendig for udvikling af normal vækst og udvikling af knogler hos børn og unge i voksealderen, og hele livet bidrager det til vedligeholdelse af vores knogler.

Nedbrydning og genopbygning af knoglevæv er noget, der sker kontinuerligt gennem hele vores liv. Derfor er det vigtigt at sørge for at få dækket dit daglige behov for calcium, både som ung, midaldrende og gammel. Alle mennesker har nemlig brug for calcium hele livet, fordi vores knoglevæv løbende fornyes, så en konstant tilførsel er nødvendig for vedligeholdelsen af normale knogler.

Når vi bliver ældre øges knoglenedbrydningen naturligt og vi taber knoglemineral. Lav knoglemineraltæthed er en risikofaktor for knoglebrud i forbindelse med knogleskørhed. Calcium kan hjælpe med til at mindske dette tab af knoglemineral hos kvinder fra 50 års alderen, forudsat at man indtager 400 mg calcium per portion og dagligt minimum 1200 mg calcium fra forskellige fødevarer. 400 mg calcium kan f.eks. fås ved at drikke 1 glas drikke-skyr (200 ml) eller ved at spise 2 skiver mager gul ost (55 g).

I øvrigt er calcium også nødvendigt for vedligeholdelsen af normale tænder.

Hvor meget kalk er der i mælk?

Med ét stort glas mælk (250 ml*) har du allerede dækket cirka 40 procent af dit daglige behov for kalk.

Da mælk indeholder meget kalk, og samtidig er mælk en multifunktionel, naturlig råvare, som kan gøre det nemt at indtage calcium på varierede måder. Hvis man ikke kan lide at drikke mælk, kan man putte det i kaffen, i maden, over havregrynene eller bare vælge ost og yoghurt i stedet for. Så mælks høje tilgængelighed og mange anvendelsesmuligheder er med til at gøre mælk til en god kalkholdig fødevare, som kan indgå i en sund og varieret kost.

*Et almindeligt glas mælk indeholder cirka 250 ml. Når man udregner dagligt referenceindtag på en fødevare, sker det dog normalt pr. 100 gram. Derfor følger her tal på dagligt referenceindtag for 100 g. minimælk:

Calcium: 123.8 mg/100g (15% af dagligt referenceindtag) Vitamin B2: 0.17 mg/100g (12 % af dagligt referenceindtag) Vitamin B12: 0.49 ug/100g (20% af dagligt referenceindtag) Fosfor: 96.9 mg/100g (14% af dagligt referenceindtag) Jod: 24.3 ug/100g (16% af dagligt referenceindtag) Kalium: 157.8 mg/100g (8% af dagligt referenceindtag)