Genial pizzadej – tips og tricks

Genial pizzadej – tips og tricks

En god pizzadej er afgørende for at få en lækker og sprød pizza. Men hvad er en god, eller rettere, en genial pizzadej?

Indhold

For mig er det en dej som:

  • Er nem at arbejde med, dvs. at den IKKE klistrer fast til hverken bord eller fingre
  • Har en god glutenstruktur, der sikrer at pizzaen kan strækkes og blive tynd uden at gå i stykker
  • Efter bagning er sprød i bunden og med flotte lufthuller
  • Kan rulles ud med fingrene eller med en kagerulle
  • Har en god smag
  • Kan laves i god tid – gerne 1-2 dage i forvejen

Her får du opskriften på min favorit pizzadej, som er nem at lave

Brug en røremaskine og følg opskriften

At lave dejen kræver en røremaskine. Den skal røres i lang tid for at opnå det bedste gluten-netværk, og perfekte lufthuller under bagning. Har du ikke en røremaskine, så skal du ælte dejen i lang tid med hænderne. Følger du opskriften nøje på mål og vægt, så får du en dej, som ikke klistrer, som er nem at arbejde med, og som kan rulles ud med hænderne, som en italiensk pizzamand altid ville gøre.

Se how-to her:

Brug pizzamel

Det vigtigste er at du bruger en god pizzamel eller tipo 00, som kan tåle den lange æltetid, og højere varme når pizzaen bages. Ønsker du en mere grov pizzadej kan du altid udskifte 1/3 del af det hvide mel med fuldkornsmel. F.eks. speltmel.

HUSK: Brug samme mel til at rulle pizzadejen ud i, som også bruges i dejen.

Rul dejen op i boller og hæv på køl 24-72 timer

Når dejen er rørt på røremaskine, skal den formes til boller. Herefter lægges bollerne på et fad (eller en plastik kasse) smurt med et tyndt lag olie – husk kanterne. Bollerne må ikke ligge for tæt. Kom en pose over fadet eller kom låg på (hverken pose eller låg må røre ved dejen). Sæt dejen på køl i 24-72 timer med en pose over (sørg for at posen ikke rører dejen).

På dagen, hvor du skal bage pizza

Tag dejen ud af køl 2-3 timer før brug. Det er vigtigt at dejen får stuetemperatur før den ba-ges, da den derved opnår den flotteste skorpe med lufthuller. Tag forsigtig en dejklump op (brug evt. en dej spatel) og vend den i rigeligt mel. Læg den på bordet på et stykke bagepa-pir, og tryk med fingrene hele vejen rundt. Løft derefter dejen op over din knyttede hånd og drej rundt, så dejen i midten bliver strukket. Når dejen har fået den ønskede størrelse læg-ger du den på et stykke bagepapir. Der må ikke være for meget mel tilbage på dejen, så skal det bankes af.

Bagepapiret hjælper dig

Læg den udrullede dej på bagepapir og flyt den med bagepapiret over på pizzastenen. Det er gør det meget nemmere og holder du grillen eller ovnen under 300 grader, så holder bage-papiret fint til det, så længe det holdes inden for pizzastenen.

Bagetemperatur

Kom dit yndlingsfyld på pizzaen og bag den.

Bagetid på grill: På en pizzasten i 5-7 minutter ved 250-270°

Bagetid i ovn: ca. 10 minutter ved 250° - varmluftsovn eller på pizzaindstilling til den er sprød og gylden, men ikke brændt.

Rester af pizzadej

Har du rester af pizzadej, så kan du bruge den til focaccia eller ciabattabrød. Undgå at røre for meget ved dejen, da den nemt falder sammen. Løft den blot forsigtig over på pizzastenen eller bagepladen og bag ved høj varme. Hvis du laver focaccia så husk fyld f.eks. soltørrede tomater, krydderurter, andet grønt, olivenolie, flagesat og evt. ost.

Kan min pizzadej fryses?

Ja pizzadej kan fryses uden at det går ud over kvaliteten. Du kan lade dejen hæve et døgn og så fryse den. Tag den op dagen før du skal bruge den eller ca. 4-6 timer og husk at den helst skal opnå stuetemperatur før du bager bunden, hvis du ønsker det bedste resultat. Skal det være hurtigt en anden dag - så læg et lager af ubagte pizzabunde i fryseren. Så kan du få hurtig og hjemmelavet pizza til aftensmad på en travl hverdag! Færdig pizzabund og pizza kan naturligvis også fryses.