Smelteost bruges smørbar eller halvfast som pålæg til brød og til madlavning.
To schweizere opfandt en metode til at smelte emmentalerost, så den kunne eksporteres til troperne i 1909. I Danmark startede produktionen af smelteost først i 1930, da statsministeren nedsatte et udvalg, der skulle finde nye markeder for et kriseramt landbrug. Flere smelteoste opblomstrede herefter, men især et enkelt navn, blev så populært, at det har overlevet helt frem til i dag, nemlig Buko®.
Som i ordets betydning fremstilles smelteost af smeltet ost. Ostemassen opvarmes til mindst 90° og opvarmes ofte op til 110°. Afhængig af de ostetyper, ostemassen er sammensat af. Hertil er tilsat smeltesalt og vand, og massen røres under hele opvarmningen for at give en vedvarende flydende og cremet konsistens. Herefter kan smelteosten smages til med forskellige ingredienser som rejer, skinke eller krydderier for at give de mange smagsvarianter.
Ostetype
Smelteost
Karakteristika
Blød og cremet. Ensartet farve og blød tekstur
Smag
Smagen varierer alt efter variant
Arla oste:
Lillebror ostehaps øko