Kan mælkealternativer erstatte komælk?

Kan mælkealternativer erstatte komælk?

Plantebaserede alternativer kan ikke ernæringsmæssigt erstatte mælk. Det naturlige indhold af vigtige vitaminer og mineraler er mindre end i mælk, fastslår Fødevarestyrelsen.

De senere år er salget af mælkealternativer som mandeldrik, soyadrik, havredrik og risdrik steget, og de forhandles i mange butikker.

Mange kalder alternativerne for soyamælk, rismælk, havremælk og mandelmælk, men det må man faktisk ikke, da EU har forbudt plantebaserede mælkealternativer at kalde sig for mælk. Det skyldes, at mælkealternativerne har en anderledes næringsstofsammensætning end almindelig komælk, og det kan skabe forvirringen hos forbrugerne, hvis man kalder dem det samme.

Calciumberiget soyadrik er den drik, der kommer tættest på at kunne matche mælkens sammensætning, men drikken har et naturligt lavere indhold af vitaminer og mineraler.

Desuden indeholder flere plantebaserede drikke, navnlig havredrik og risdrik, ofte tilsat sukker. Almindelig mælk er ikke tilsat sukker, men indeholder fra naturens hånd mælkesukker (laktose).

maelkealternativer_all.png