Mælk indeholder ikke tilsat sukker, men har et naturligt sukkerindhold på 4,7 gram mælkesukker (laktose) per 100 gram.
Tager du et glas mælk, så vil mælken indeholde omkring 4,7 gram kulhydrat per 100 gram. Det er naturligt forekommende mælkesukker, der også bliver kaldt laktose. Det er herfra, at mælken får sin lidt sødlige smag. Der er ingen tilsat sukker i almindelig mælk.
Spar på tilsat sukker
Ifølge de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, så bør vi danskere maksimum have 10 procent af vores energi fra tilsat sukker. Anbefalingen om at spare på sukker gælder kun for tilsat sukker. Det er den slags, der typisk er tilsat slik, sodavand og visse morgenmadsprodukter. Anbefalingen om at spare på sukkeret, gælder altså ikke det naturligt forekommende sukker, der findes i blandt andet mælk og frugt.
Indholdet af mælkesukker (laktose) er nogenlunde ens i alle naturelprodukter (yoghurt og mælk) altså produkter uden tilsat sukker, og ligger på ca. 4,7 gram kulhydrat pr. 100 gram i mælk og 3,7 gram i yoghurt. I mælkeprodukter tilsat smag og i frugtyoghurt er der ofte tilsat sukker. I Danmark er mængden af tilsat sukker i en almindelig kakaomælk og en Arla frugtyoghurt typisk lige under 5 gram per 100 gram, og både kakaomælk og frugtyoghurt indeholder de samme vitaminer og mineraler som mælk: Calcium, protein, vitamin b2, vitamin b12, kalium, fosfor og jod. Til sammenligning indeholder en sodavand cirka 11 gram kulhydrat pr. 100 gram. Heraf er 10 gram tilsat sukker.