Hvad er Esrom ost?

Esrom er en klassisk og unik, dansk ost, som tidligere var meget populær. Så forsvandt den, men nu har Arla været med til at bringe den tilbage igen.

Osten Esrom er opkaldt efter Esrum Kloster i Nordsjælland, hvor munkene fremstillede oste i århundreder. Frem til 1960’erne var Esrom en kendt og folkekær ost, som enhver velasortere ostehandler havde i butikken. I dag er oste af Danbotypen danskernes foretrukne hverdagsoste, og Esrom og andre specialiteter har mere status af nicheoste. Men danskernes lyst til ost er stigende og dermed også interessen for de mindre kendte danske oste. Det er en af grundene til, at Arla har valgt at producere Esrom ost igen. 

Den fremstilles af dansk komælk. Osten er ”fisket”, hvilket betyder, at kornene i osten fiskes op af ostekarret, efter ostevallen er tappet af. Esrom modnes kun i 2-4 uger med en fast temperatur og luftfugtighed.

Esrom ostens særkende er dens kitbehandling, der giver en blød og alligevel skærbar konsistens, en markant aroma og en skorpe, der kan spises.

Det var Statens Forsøgsmejeri der i 1930’erne udviklede Esrom til det, vi kender i dag. Produktionen blev sat i gang på Midtsjællands Herregårdsmejeri, og herefter tog andre mejerier osten til sig. I 1960’erne var Esrom osten en af de mest spiste.

Esrom har den såkaldte BGB-betegnelsen, der er EUs kvalitetsbeskyttelse, som på dansk hedder Beskyttet Geografisk Betegnelse. Danmark har tre oste med denne betegnelse, og det er Esrom, Danablu og Danbo.

Ostetype:

Esrom ost er en halvfast, gul ost lavet af komælk

Karakteristika:

Mild smag og uregelmæssige, små huller. Esrom modner hurtigt. Mellem 2-4 uger ligger den på hylder i ostelagre med fast temperatur og luftfugtighed.

Smag:

Esrom er mild, syrlig og aromatisk, men med alderen kan den udvikle en markant aromatisk smag og duft, og overfladen bliver fedtet.

Oste, der minder om

Havarti

Læs mere om ost og danske ostetyper.