Hvordan holder mælk sig bedst?

Der er god grund til at holde øje med temperaturen i køleskabet. Mælk, der er 5 grader varm, holder sig længst og smager bedst.

Mælk er et levende produkt, og er derfor følsomt over for temperaturudsving og opbevaring sammen med andre fødevarer. Mælken smager bedst og holder sig bedst, når den er kold. Hold derfor køleskabet på højst 5 grader. Bliver mælken for varm, udvikles der bakterier i mælken, som hurtigere vil gøre mælken sur.

Holdbarheden på mælken nedsættes betydeligt ved blot et par graders udsving. Fx er holdbarheden kun 3-4 dage, hvis mælken har været opbevaret ved 10 grader, selvom det kun er i en kort periode.

Det er værd at have i baghovedet, når du transporterer dine varer hjem fra indkøb, for eksempel i en varm bil. Du kan for eksempel investere i en køletaske med køleelementer, som du har med på indkøb.

Husk også at tjekke dit køleskab jævnligt med et termometer. Der er forskel på, hvor i køleskabet du opbevarer mælken. Der vil altid være varmest i køleskabslågen og koldest inde på hylden.

Læs også: Hvilken mælk er sundest?

Hurtigt i køleskabet

Sørg altså for, at mælken kommer hurtigst muligt fra butik til køleskab, og at mælken kommer på køl med det samme efter brug. Lad ikke mælken stå for længe på køkken- eller spisebordet. Hvis en mælk fx har stået på køkkenbordet under morgenmaden, vil kølekæden være brudt, og der vil gå noget tid, før mælken igen er kølet ned til de anbefalede 5°C. Derved påvirkes kvaliteten og holdbarheden.

Læs også: Hvorfor pasteuriserer man mælk?

Hold mælken fra stærkt lugtende madvarer som fx citrusfrugter, løg, porrer, selleri og jordbær, da de kan påvirke mælken og give en ubehagelig og ret kraftig afsmag. Det er ikke sundhedsskadeligt.

Mælkekartonen er fremstillet af et materiale, der kan sammenlignes med Goretex. Det skal være væsketæt, men ikke fuldstændig tæt for gennemtrængning af luft. Derfor kan aromaer fra andre madvarer nemt trænge igennem mælkekartonen, hvis de opbevares sammen. Dette kan ske, selvom der ikke er åbnet for mælken, men processen speedes op, når mælken er åben - specielt på kartoner uden skruelåg.

Hvad betyder ”Mindst holdbar til”?

Mindst holdbarhedsdatoen er gældende for uåbnede produkter. Og kun hvis produktet er blevet opbevaret korrekt i hele ”kølekæden” fra mejeri, transport, butik og hos forbrugeren. Når produktet er blevet åbnet, gælder en anden holdbarhed, som vil være beskrevet på alle friskvarer.

Læs også: Hvad er UHT-mælk?

Der findes ingen dokumentation for, at et produkt ikke kan anvendes efter MHT-datoen. Som forbruger bør man stole på sin egen fornemmelse. Så længe lugt, smag, udseende og konsistens er god, vil det være ok at anvende produktet.