Sådan laver du brunet, pisket og klaret smør

Smør kan bruges til meget andet end som smørelse på brødet, som fedtstof i kagedejen eller til at stege i. Her giver vi dig tre versioner, hvorpå du kan få det optimale ud af det gyldne fedtstof.

Mange af os elsker smør på brødet eller som den smagfulde ingrediens i kagen. Men hvad med at bruge det som sauce? Eller blande det med krydderier og piske det, så det bliver ekstra smagfuldt? Læs med her hvor vi giver dig tre nemme tricks til at få endnu mere ud af dit smør.   

BRUNET SMØR TIL SAUCER, STEGNING OG DESSERTER

Brunet smør er ganske almindeligt smør, der ved ca. 125° C brunes og får en meget karakteristisk og nøddeagtig smag. Navnet kommer fra den ristning, der sker af proteinet, som gør smørret brunt.

Brunet smør bruges typisk som sauce, da det har en nøddeagtig farve og smag der går godt med grøntsager og lyst kød. Brunet smør er også et godt valg i det søde køkken. Hvis du for eksempel laver hjemmelavet is, vil brunet smør give masser af smag og karakter til isen.

Brunet smør kan også bruges til at stege i, da vandet i smørret er fordampet og proteinet er ristet i løbet af processen, så du dermed steger i det rene og smagfulde fedt. Fordelen er her, i forhold til almindeligt smør, at det ikke branker, da proteinet i smørret allerede er blevet ristet. 

Sådan laver du brunet smør

  1. Smelt smørret (saltet eller usaltet) under omrøring til temperaturen når ca. 125° C, så vandet fra smørret er fordampet
  2. Tag straks smørret af efter det er bruset op. Farven må ikke blive for mørk.
  3. Filtrér smørret og kom det i en ren beholder 

 

 

PISKET SMØR TIL SAUCER OG PÅ BRØDET

Pisket smør er både et godt alternativ til saucer, da det har masser af smag og fylde og passer godt til bøffer eller fisk, men også som en ekstra lækker version af det klassiske smør på brødet.

Sådan laver du pisket smør

Tag en pakke smør og sørg for den har stuetemperatur inden du går i gang. Bland den hele pakke smør med enten ½ dl. kærnemælk, 75g hytteost eller 25g yoghurt natural og pisk det godt og luftigt i ca. 5 minutter. Viola!

KLARET SMØR

Klaret smør består af den rene smørolie efter det har været gennem en forarbejdningsproces, hvor smørret opvarmes og sies således, at mælkeproteinerne, vandet og laktosen er fjernet. Klaret smør bliver også omtalt som ghee. Det kan nærmest sammenlignes med olie og er velegnet til stegning, fordi det ikke branker, da mælkeproteinerne, som er det, der gør, at dit smør på panden bliver brunt, er fjernet i løbet af processen.

Sådan laver du klaret smør

Klaret smør er smør hvor bundfaldet, som er salt og valle, er skilt fra. Det gør du ved at smelte smørret, og derefter lade det stå indtil ”det grynede” lægger sig i bunden. Når det er sket, hælder du dit klaret smør i en ren beholder og smider bundfaldet ud.