Hvorfor sidder skruelåget fast?

Hvorfor sidder skruelåget fast?

Du har måske undret dig over, hvorfor skruelåget sidder fast, når du har åbnet den. Hvad skal det nu gøre godt for? Det kan du læse mere om her.

Du har måske allerede opdaget, at flere og flere Arla-produkter, f.eks. mælk, kakaomælk og drikkeyoghurt, har et skruelåg, som sidder fast, efter du har åbnet den. Baggrunden for fastgjorte skruelåg er et EU-direktiv, engangsplastdirektivet, som har til formål at reducere mængden af plast, der ender i naturen og belaster miljøet. Det er det samme EU-direktiv, som har elimineret plastik-sugerør og plastik-skeer.

Fremover vil du derfor opleve, at flere af Arlas produkter, ligesom andre producenters produkter, får fastgjorte skruelåg, og det gør de for, at skruelågene ikke ender i naturen.

Du kan læse mere om engangsplastdirektivet her: Det skal du vide om Engangsplastikdirektivet - Plastikviden.

1300 forskellige produkter skal have fastgjorte skruelåg i Arla

Den del af engangsplastdirektivet, der omhandler fastgjorte skruelåg, træder i kraft den 3. juli 2024, og den omfatter alle drikkevarer op til tre liter, der har plastikskruelåg, eksempelvis juice, sodavand, mælk, kakaomælk og drikkeyoghurt.. Det skal sikre, at lågene bliver indsamlet som affald, og at de dermed kan genanvendes ligesom resten af emballagen.

Vi er på forkant i Arla, og allerede i efteråret 2022 introducerede vi de første fastgjorte skruelåg på blandt andet Matilde kakaomælk. Vi udskifter løbende skruelågene i produktionen, og det er en større operation. Hos Arla omfatter direktivet om fastgjorte skruelåg nemlig mere end 1.300 varenumre fordelt på 100 forskellige pakkelinjer på tværs af mejerier i forskellige lande.

De produkter, som er omfattet af ændringen til fastgjorte skruelåg i Arla er blandt andet mælk, kakaomælk, drikkeyoghurt og plantebaserede drikke.

Hvad betyder det fastgjorte skruelåg for dig som forbruger?

Når du fremover køber produkter fra Arla med skruelåg, vil du i højere grad møde produkter med fastgjorte låg. Flere kommuner tilbyder at indsamle mælkekartonen sammen med skruelåget, men enkelte kommuner har en anden løsning. Tjek derfor gerne med din egen kommune, hvordan du skal affaldssortere din mælkekarton og skruelåg hjemme hos dig.

Sådan fungerer de nye låg

Tethered caps guide 1 -2 -3

  1. Drej mod uret for at åbne.
  2. Løft og lås låget i åben position efter et "klik".
  3. Vend tilbage og drej med uret for at lukke og gemme til senere brug.

Læs mere om, hvordan vi arbejder med emballage og bæredygtighed her.