Bag om mælken med Anna

Bag om mælken med Anna

Mød Anna Flysjö. Hun arbejder som miljø– og klimaekspert i Arla og er med til at gøre mælkeprodukter mere klimavenlige. Anna har de sidste 19 år arbejdet med bæredygtig fødevareproduktion og er i dag en af Arlas mest erfarne klimaeksperter

Bag mælken er Anna | Miljø- og klimaekspert i Arla0:33

Anna kickstartede sin karriere hos Arla i 2008. Klima var dengang stadig et forholdsvis nyt fokusområde, og Arlas første klimastrategi var lige blevet lanceret. Man vidste, at den største klimabelastning når man producerer mejeriprodukter, kommer fra gårdene, men man ville gerne blive klogere på mejeriprodukters klimabelastning i alle led fra foder til forbruger.

Anna blev derfor ansat til at forske i mejeriprodukters klimapåvirkning og for alvor sætte klima på dagsordenen i Arla. Siden 2008 er der sket meget på klimafronten. Klima er kommet på alles læber, vores viden om klima er større end nogensinde før, og klima er blevet fasttømret i Arlas DNA.

Stor spiller med stort ansvar

”At være en stor virksomhed som Arla fører et stort ansvar med sig, når det kommer til klima. Men vi er mange mennesker til at løfte ansvaret og gøre en forskel”, fortæller Anna.

Arla har i dag oprustet deres klimateam, og Anna og hendes kollegaer udgør tilsammen en ek-spertgruppe, der hver dag dedikerer deres arbejde til at fokusere på klima og miljø – og som hele tiden arbejder for, at Arla lever op til dets store ansvar.

Når man i dag beregner mejeriprodukters klimabelastning, kigger man på alle led af det, man kalder livscyklusvurdering. Fra at foderet til køerne bliver sået, til at mælken lander hos forbru-geren. En lang rejse der indeholder mange steps og kræver mange beregninger, men som er vigtig for, at man ved, hvor man kan reducere klimabelastningen.

At samarbejde internt og eksternt

Udover at arbejde som miljø– og klimaekspert internt i Arla, samarbejder Anna også med eksterne eksperter.

”Klimaudfordringen er en af de største udfordringer, vi står overfor. Det er derfor altafgørende at samarbejde både internt og eksternt med andre eksperter for at nå vores målsætning”, fortæller Anna.

”At gøre en forskel motiverer mig”

Da vi spørger Anna, hvad der motiverer hende, svarer hun prompte, at det motiverer hende at arbejde med en så stor udfordring som klimaforandringen. Bæredygtighed er meget komplekst og hverken sort eller hvidt. Arla er ikke i mål endnu, men det gør hende stolt arbejde i en virksomhed som Arla, der har klima så højt på deres agenda. Og så gør det hende stolt at have så dejlige kollegaer, der hver dag brænder for at nå Arlas ambitiøse målsætninger om at blive mere bæredygtige.