Ernæring

Ernæringskriterier gør det nemmere at spise sundt

Ernæringskriterier gør det nemmere at spise sundt

Arla vil gøre det nemt at spise sundt, og derfor sikrer vi udviklingen af sunde fødevarer ved at stille krav til både nuværende og kommende produkter. Mindre salt og sukker og mere protein og calcium. Det sker blandt andet gennem en række ernæringskriterier, der er en del af Arlas sundhedsstrategi.

I Arla vil vi gerne gøre det nemt at spise sundt. Derfor arbejder vi på at skabe højkvalitetsprodukter, der kan passe ind i en sund kost og inspirere til gode madvaner. Og vi har en politik om, at kun produkter, der overholder vores ernæringskriterier kan markedsføres med sundhedsanprisninger.

Se vores ernæringskriterier her.

Vi vil gerne bibeholde mælkens naturlige indhold af næringsstoffer, fx Calcium, Protein, Vitamin B2, Vitamin B12, Kalium, Fosfor og Jod. Samtidig vil vi holde niveauet af de næringsstoffer, som vi ikke bør få for meget af i kosten, nede. Det gælder fx salt, fedt og tilsat sukker. Naturligvis uden at gå på kompromis med smagen.

Ernæringskriterierne er indarbejdet i vores arbejde med at udvikle nye produkter. Før et produkt sendes på markedet, har vi selvfølgelig undersøgt, om forbrugerne er interesserede og forud for enhver lancering, er et nyt produkt blevet grundigt testet på blandt andet smag og konsistens for at sikre, at produktet lever op til forbrugernes forventninger. Men vi har også haft vores ernæringsuddannede eksperter til at se på, om produktet lever op til vores egne krav, og om vi for eksempel kan mindske indholdet af sukker. På den måde sikrer vi en god balance i produktet.

Egentlig er det ret simpelt. I Arla vil vi gerne bidrage til at gøre danskerne sundere. Det vil vi ved at gøre det nemt for danskerne at vælge fødevarer med et højt indhold af gode næringsstoffer og med et lavt indhold af det, vi helst ikke må få for meget af i kosten, fx fedt, salt og tilsat sukker.

Sukker og salt giver smag

Et af de steder, hvor vi forsøger at vænne forbrugerne til mindre sukker, er på vores yoghurt. For år tilbage introducerede vi sødemidlet stevia i en af vores mest populære yoghurt-serier, hvilket reducerede sukkerindholdet med 40%. Siden har vi introduceret en økologisk yoghurt helt uden sukker og en børneyoghurt med nøglehulsmærke. Desværre er ingen af produkterne blevet en bestseller, så vi har stadig et stort arbejde at gøre med at optimere på vores sukkerreducerede varianter.

På vores smøreoste arbejder vi med at få mere protein og bedre fedtbalance, og vi reducerer løbende saltindholdet i vores skæreoste.

Også på mælk har vi reduceret, denne gang på fedtindholdet, da vi for et par år siden gik fra 0.5% til 0.4% fedt i vores mest solgte mælketype, minimælken.

Det lyder måske nemt, men det er ikke helt ligetil. Indholdet af fedt, sukker og salt har ofte stor indflydelse på varens smag, konsistens og holdbarhed, så der bliver lagt et stort arbejde i at få smag, funktionalitet og ernæringskriterier til at hænge sammen.

Det er ofte en balance, når man skal vælge at gå efter smag eller sundhed. Jo mere fedt, sukker eller salt, der er i et produkt, jo mere smag. Derfor arbejder vi skridt for skridt med at vænne vores forbrugere til en mindre sød eller mindre salt smag. Det er et ændring, som skal foregå over tid, da en fedt-, sukker eller saltreduktion kræver tilvænning hos vores forbrugere. Selv på den ved første øjekast mellem lille fedtreduktion på minimælken, modtog vi igennem en længere periode henvendelser fra forbrugere, der synes mælken smagte anderledes og forkert.

Smagen er selvfølgelig vigtig for os og vores forbrugere. Produkterne vil ikke blive spist, hvis de ikke smager godt, uanset hvor sunde de er. Det er derfor en udfordring, hvor vores innovationsafdeling bruger meget tid på at finde den rigtige balance.

Arla vil gerne være med til at forme mejeriindustriens fremtid og deltager aktivt i at skabe nye tendenser, møde forbrugernes fremtidige ønskemål samt deltage aktivt i myndighedernes forskellige aktiviteter i forhold til at forbedre danskernes sundhed. Vores produkter spiller en rolle i millioner af menneskers liv, så vi har et stort ansvar i at hjælpe alle til en sundere hverdag gennem det, vi spiser.