Aborre

Aborre

Udseende

Hvad er en aborre? En aborre er let at kende fra andre ferskvandsfisk med sine orangerøde finner og de sorte striber langs siden. Aborren bliver sjældent over 50 cm. Kødet er lyst og meget fast.

Oprindelse

Aborren er udbredt i hele Danmark og store dele af Europa. Aborren lever primært i ferskvand, men findes også i brakvand. De aborrer, man kan købe hos fiskehandleren, stammer typisk fra Danmark eller Sverige.

Anvendelse

Kan man spise aborre? Ja, aborren kan tilberedes hel eller som fileter. Den steges eller grilles, først ved høj varme på skindsiden og bagefter på kødsiden.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Aborren er en mager fisk, som indeholder de sunde flerumættede omega-3-fedtsyrer.

Forbehold

Aborrens vigtigste føde er småfisk, krebsdyr, orme og vandinsekter. Den er med andre ord en rovfisk og er på Fødevarestyrelsens liste over rovfisk, som ophober tungmetaller. Derfor anbefaler styrelsen, at kvinder, der forsøger at blive gravide, er gravide eller ammer samt børn i alderen 0-14 år ikke spiser aborre og andre rovfisk.

Kilder

  • Havfisk og fiskeri af Bent J. Muus, Jørgen G. Nielsen, Preben Dahlstrøm, Bente O. Nyström. 1998
  • Ferskvandsfisk af Bent J. Muus og Preben Dahlstrøm
  • Politikens Fiskekogebog, Lars Kyllesbech
  • Den lille levnedsmiddeltabel
  • Kend din fisk, HORESTA
  • www.togangeomugen.dk
  • Kilde: Karolines Køkken