Hvordan laver man yoghurt?

Hvordan laver man yoghurt?

Lær at lave din egen yoghurt ved hjælp af denne lette 4-trins guide. Yoghurt laves ved syrning af mælk. Ved syrningen omsættes laktosen til mælkesyre og aromaer, hvilket er årsag til den tyknede konsistens og den karakteristiske smag.

Yoghurtens historie

I gamle dage lavede man yoghurt ved at sætte mælken et sted, som for eksempelvis vindueskarmen, hvor det kunne stå og tage imod bakterier imens det syrnede. Fremgangsmetoden var skiftevis en succes og en fiasko, da den tilfældige bakteriesammensætning ville give nye resultater hver gang. I dag er der dog en kunst bag det at lave yoghurt på et mejeri da der intet tilfældigt er i sammensætningen af bakterier, tiden mælken får lov at syrne og temperaturen det bliver syrnet ved.

Hjemmelavet Yoghurt

Selvom det er en videnskab at lave yoghurt på mejeriet så er det faktisk ret nemt at lave yoghurt derhjemme! Hvis man blot har mælk og nogle bakteriekulturer så er man allerede godt på vej. Så tænker du sikkert bakteriekulturer? Hvor køber man lige det henne? Det er heldigvis ikke så svært at anskaffe som man skulle tro da der er flere måder at gøre det på. Der er firmaer i dag der er gode til at lave strenge af bakterier man kan bruge til at lave alle de forskellige typer af yoghurt. Det nemmeste man kan gøre er at følge backslopping konceptet, som går ud på at man gemmer den originale gær, ligesom når man laver surdej. I den her sammenhæng vil det dog være den originale yoghurt fremfor den originale gær. Da yoghurt indeholder nogle bestemte bakteriekulturer så kan man tage den yoghurt man bedst kan lide og bruge den som referenceelement. Følg fremgangsmetoden herunder til hjemmelavet yoghurt:

  1. Først udvælger man en mælk man vil bruge til formålet og en yoghurt som man gerne vil kopiere. Hvis man kun vil have at det er bakteriekulturen fra yoghurten så skal man varmebehandle mælken ved at opvarme det til mindst 72 grader i mindst 15 sekunder.
  2. Man blander så den yoghurt i mælken med blandingsforholdene 1:10. De bakteriekulturer i sin originale yoghurt bliver på den måde overført til mælken.
  3. Så skal man lade mælken stå imellem 4 til 12 timer også vil man have yoghurt. Ventetiden vil afhænge af typen af yoghurt man vil have og den temperatur man vælger. Smagen vil også afhænge af hvor godt den får lov at gro. Yoghurtkultur på 40 grader vil tage imellem 4 og 6 timer. Ymerkultur på 25 grader vil tage imellem 6 og 12 timer.
  4. Nu kan man nyde sin egen speciallavede yoghurt! Man skal dog være opmærksom på at det vil være svært at få yoghurten til at være ligeså lind som dem man kan købe, da det bliver gjort lind ved hjælp af filtreringsmaskiner.

Yoghurt

Se vores yoghurt produkter her