Morgenfrue

Udseende

Morgenfruer er blandt de mest kendte og elskede sommerblomster. I alverdens varme, orange og gule nuancer lyser de op i mange danske haver og bringer glæde og godt humør. Morgenfrue bliver cirka 50-60 cm høj.

Oprindelse

Sandsynligvis hjemmehørende i middelhavsområdet, men findes nu over hele verdenen.

Anvendelse

Morgenfrue pynter ikke alene i haven og sommerbuketten. Den er også spiselig. De kulørte blomsterblade har en let, ikke dominerende, krydret smag, hvilket betyder, at man kan nyde kuløren i mange spiselige sammenhænge. Morgenfrue er sjov i brød- og kagedej samt ris- og fiskeretter, hvor de giver en skøn, solgul farve. Også i kryddersmør og i salatskålen er blomsterbladene et hit. Vælger man at tørre morgenfruens blomsterblade, er de velegnede til pynt på chokolade, desserter og kager hele vinteren. Morgenfrue kan bruges i både det salte og det søde køkken.

Botanik

Den gamle klosterurt tilhører kurvblomstfamilien, som er en meget stor familie - blandt andet bestående af kornblomst, asters og solsikke. Morgenfrue er en taknemmelig plante, som med stor villighed sår sig selv. Planten er meget let at frøformere og pynter troligt i årevis.

Kilder

Havenyt

Blomstrende mad af Camilla Plum

Karolines Køkken