Sortøjebønner

Sortøjebønner

Sortøjebønner (black eye peas) har fået deres navn efter udseendet. De har ”et sort øje” på siden, hvor de har siddet fæstet til bælgen. Sortøjebønner er en bælgfrugt. Det er frøene, vi spiser. De vokser sig store og modne i bønneplantens bælge (frøkapsler), og efter høst tørres de

Udseende

Sortøjebønner er aflange og hvide, nærmest cremefarvede. På siden har bønnen en sort cirkel med en hvid plet i midten, som ligner et øje.

Smag

Kogte sortøjebønner har en mild og lidt ærteagtig smag. Konsistensen er fast som ærter.

Oprindelse

Bælgfrugter, herunder sortøjebønner, har været basiskost i årtusinder i bla. Mellem- og Sydamerika. I dag dyrkes de i subtropiske og tropiske egne i Afrika, i Indien, Brasilien og Nordamerika.

Anvendelse

Sortøjebønner kan købes som tørrede, rå bønner, der skal koges før anvendelse. De er nemme at koge møre og bevarer både bid og form. Sortøjebønner er lækre og ikke mindst dekorative i salater. De kan desuden anvendes i forskellige grønsagsretter og supper. Tørrede sortøjebønner indeholder fra naturens hånd nogle sukkerproteiner, lektiner, som kan give opkastning og diarré, hvis man spiser dem rå. Lektinerne ødelægges, når bønnerne koges møre. Der er ikke helt enighed blandt eksperter, om bønnerne skal udblødes før kogning eller ej. Fødevarestyrelsen anbefaler, at de sættes i blød i koldt vand i 10-12 timer i køleskabet, inden de koges. Udblødningsvandet kasseres. Derefter skal bønnerne koges ved svag varme, indtil man kan mose en bønne mellem fingrene, uden at den er grynet. Man kan også smage på en bønne, den må ikke være hård at bide i. Beregn en kogetid på 30-45 minutter. Kogevandet kan godt anvendes i madlavningen.
Udblød og kog eventuelt en stor portion bønner og frys de kogte bønner ned i portioner, så de er klar til brug næste gang, der er en bønner på menuen.

Sæson

Hele året.

Næringsindhold

Læs om næringsindhold hos Fødevareinstituttet. Da der ikke findes data for sortøjebønner, har vi valgt hvide bønner. Alle bælgfrugter anbefales i en klimavenlig kost med mindre kød, fordi de er gode proteinkilder og mætter godt.

Kilder

Alt om kost

Hjerteforeningen

Havenyt